Wszystko, co musisz wiedzieć o mleku migdałowym

Poza okresem niemowlęcym, człowiek najpewniej mógłby całkowicie obejść się bez mleka. Nie jest to jednak takie proste, jak może na pierwszy rzut oka się wydawać. Zdążyliśmy się wszyscy przyzwyczaić do smakołyków i potraw, których bazowym półproduktem jest mleko, głównie krowie, stanowiące podstawę całego mlecznego przetwórstwa. Z niego produkujemy sery, twarogi, serki homogenizowane, lody i tak dalej. Niestety, natura nie potraktowała tutaj nas wszystkich sprawiedliwie. Są osoby, których organizmy nie tolerują laktozy, czyli pewnego rodzaju cukru występującego jedynie w mleku ssaków, a więc i krów. Czy zatem mleko i jego przetwory to owoc zakazany dla takich osób, a także dla weganów? Ratunkiem mogą być w tym przypadku mleka pochodzenia roślinnego, wśród których jednym z najważniejszych jest mleko migdałowe.

Charakterystyka mleka migdałowego

Jednym z gatunków orzechów są migdały, tak więc mleko migdałowe jest pochodzenia roślinnego i jako takie nie zawiera owej laktozy, o której wspomnieliśmy we wstępie, ani też kazeiny, czyli dosyć ciężkostrawnego białka, znajdującego się w mleku krowim. To wydajne źródło witamin E i PP oraz witamin z grupy B, a także cennych dla naszego zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz takich mikroelementów jak: fosfor, wapń, żelazo, mangan i potas. Szklanka tego mleka to zaledwie 30 kcal, dlatego może być ono spokojnie spożywane przez odchudzające się osoby. Mleko migdałowe poprawia pracę przewodu pokarmowego, a także korzystnie wpływa na działanie serca i układu krwionośnego.

Domowy sposób produkcji mleka migdałowego

Mleko to można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, jednakże jego cena, sięgająca 10-15 zł za litr z pewnością do atrakcyjnych nie należy. Na szczęście można je w łatwy sposób przygotować samodzielnie. Nieco ponad litr mleka można otrzymać ze szklanki migdałów i 3-4 szklanek wody mineralnej. Obrane z łupin migdały moczymy w wodzie przez 8-10 godzin, później odsączamy je, ponownie zalewamy 3-4 szklankami wody i miksujemy na najwyższych obrotach. Otrzymaną w ten sposób papkę przecieramy przez sitko z drobnymi oczkami, a mleko zlewamy do odpowiedniego naczynia. Pozostała na sitku masa może stanowić bazę do wytworzenia znakomitego i puszystego serka. Można go zjadać bezpośrednio na kanapce lub też zrobić z niego pyszny, wegański sernik.

/js

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

-->