Jak ważne są dla organizmu witaminy z grupy K?

Suplementacja witamin przy dzisiejszym trybie życia jest niezbędna. Stres, jedzenie na szybko w nieregularnych porach – to tylko niektóre z przyczyn, przez które nasz organizm potrzebuje fachowej pomocy. Jedną z najważniejszych witamin, jaką powinien od nas otrzymać, jest witamina K.

Współcześnie wiele się mówi o suplementach diety, które mają określone funkcje – poprawiają jakość snu, koncentrację czy wspomagają układ kostny. Jednak coraz częściej zwraca się też uwagę na przyjmowanie konkretnych witamin. Choć niewątpliwie jedną z najważniejszych dla naszej odporności jest witamina C, to najnowsze badania wskazują, że nie mniej istotnymi są witaminy z grupy K.

Czym jest witamina K?

Witaminy K1, K2 i K3 to substancje chemiczne rozpuszczalne w tłuszczach, które wpływają między innymi na krzepliwość krwi, a także na prawidłowe przyswajanie wapnia. To dzięki nim skaleczenia na ciele łatwiej się zasklepiają, a krwawienia miesiączkowe nie są tak obfite. Natomiast w przypadku ich niedoboru, oprócz tego, że zatamowanie krwi staje się trudniejsze, to dużo łatwiej też mogą pojawić się krwotoki wewnętrzne.

Jak też wyżej wspomniano – witamina K, szczególnie K2 odgrywa bardzo ważną rolę w przyswajaniu wapnia. Kiedy pojawia się jej niedobór, kości tracą swoją wytrzymałość, a wapń krąży po organizmie, osiadając na ściankach żył, przyczyniając się rozwojowi miażdżycy.

Warto zauważyć, że witaminy grupy K najlepiej współpracują z witaminami grupy D, dlatego zaleca się ich wspólną suplementację.

 

Gdzie można znaleźć witaminy grupy K?

Przy dobrze zbilansowanej diecie zasadniczo nasz organizm sam powinien być zdolny do produkcji tej witaminy. Wytwarzają go bakterie zamieszkujące jelito grube. Niestety, przy trybie życia, jaki większość z nas prowadzi, flora bakteryjna układu pokarmowego często jest zaburzona. Dlatego też warto szukać dobrych źródeł tych związków chemicznych.

Witaminę K1 znajdziemy przede wszystkim w warzywach i owocach barwy zielonej, a więc w awokado, brokułach, brukselce i im podobnych. Inaczej to wygląda w przypadku witaminy K2 – ona najczęściej jest spotykana w żółtkach jaj czy sfermentowanych produktach mlecznych. Te zaś nie każdy może przyjmować, dlatego też w aptekach coraz częściej można znaleźć suplementy, które są kompozycją witamin K i D.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

-->