Co jeść w pracy? Kilka pomysłów na obiadową przerwę

Burczenie w brzuchu i nieprzyjemne uczucie pustki w żołądku z pewnością utrudniają wykonywanie zawodowych obowiązków. Szczególnie jest to nieprzyjemne, kiedy zbliża się przerwa obiadowa, a wspomnienie śniadania już dawno się zatarło. Zatem co warto zjeść w pracy na obiad, aby odzyskać energię? Zapoznajmy się z kilkoma pysznymi pomysłami.

Biurowa pora obiadowa

Jednym z najłatwiejszych sposobów, aby zaspokoić głód, jest zamówienie obiadu do biura lub wyjście np. do pobliskiej galerii handlowej i przekąszenie czegoś w jednym z wielu punktów gastronomicznych. Oczywiście rozwiązania te są droższe w porównaniu z samodzielnym przygotowaniem posiłków i przynoszeniem ich do biura.

Pyszny obiad podczas przerwy w pracy

Jeśli w miejscu naszej pracy została wyznaczona przestrzeń do przygotowania posiłków (np. odgrzania, podgrzania) i mamy dostęp do mikrofalówki, tostera, opiekacza, czajnika, możemy pozwolić sobie na naprawdę wiele. Jakie dania warto wypróbować?

1. Kurczak z kaszą kuskus oraz sałata z pomidorkami koktajlowymi

Kawałki kurczaka przygotowujemy w domu – podsmażamy na patelni. W przerwie obiadowej zalewamy wrzącą wodą odrobinę kaszy kuskus (pół szklanki) i odstawiamy na 5 minut. Liście sałaty łączymy z pomidorkami i polewamy oliwą z oliwek.

2. Zupa krem z ziemniaków i marchwi z małymi grzankami

Przygotowujemy ją w domu i oczywiście blendujemy. W pracy już tylko podgrzewamy w mikrofalówce i dodajemy grzanki, jakie możemy kupić w markecie.

 

3. Tortilla z łososiem i warzywami

Szybko przygotujemy to w biurowej kuchni. Na gotowe placki nakładamy kawałki tuńczyka i ulubione warzywa np. kawałki papryki, ogórka, sałatę (lodowa lub rukola). Możemy dodać jeszcze majonez i zawijamy.

4. Makaronowa sałatka

Makaron np. rurki ugotujmy wieczorem w domu. W pracy wymieszajmy go ze świeżo pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, sałatą, papryką i skropmy odrobiną oliwy z oliwek.

5. Naleśniki z nadzieniem mięsno-warzywnym

Danie przygotowujemy w domu, a w pracy spożywamy na zimno lub odgrzewamy w mikrofalówce. Farsz można skomponować z kawałków filetów z kurczaka, brokułów, kalafiora i marchewki.

Smacznego i miłej pracy!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

-->