Polenta z kaszy kukurydzianej – przepis

Jak przygotować idealną polentę? Przepisów na to danie jest wiele, a każdy może wzbogacić ją dodanymi przez siebie składnikami. Co zrobić, by z niewielu produktów, z których się ją przyrządza, wydobyć niesamowity smak? 

Spis treści

Kuchnia włoska to nie tylko pizza 

Polenta to włoska potrawa, która w szczególności jest popularna na północy kraju. Żeby ją ugotować, nie potrzeba wiele: mąka lub kaszka kukurydziana, woda i sól. W zależności od indywidualnych preferencji można do niej dodać ser czy dowolny sos (bardzo dobrze smakuje z sosem pomidorowym!).

Polenta – składniki

– 1 szklanka kaszki lub mąki kukurydzianej

– 2,5 szklanki wody (niektórzy używają bulionu lub mleka)

– sól do smaku

– dodatki: ser, sosy, szpinak, oliwa, przyprawy

Polenta – przepis krok po kroku

Zagotowujemy wodę z solą, bulion lub mleko, a następnie stopniowo wsypujemy kaszkę lub mąkę kukurydzianą i całość gotujemy około pół godziny, pamiętając o regularnym mieszaniu. Polenta jest gotowa, gdy wchłonie całą wodę. Po wyłączeniu gazu dodajemy wybrane dodatki i mieszamy łyżką do połączenia składników. Gdy całość jest gotowa, wylewamy masę na płaskie naczynie i czekamy do zastygnięcia.

Polenta na talerzu

Polenta może być podawana na ciepło. Wtedy dodajemy do niej ser, śmietanę, masło lub oliwę. Często jest grillowana lub smażona, co bardzo się przydaje podczas gotowania potraw na imprezę, ponieważ można ją przygotować wcześniej.

Polenta zachwyca niejednego miłośnika włoskiej kuchni, dlatego koniecznie spróbuj wykonać ją samodzielnie!

/li

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 3.9 / 5. Vote count: 18

No votes so far! Be the first to rate this post.

-->