Savoir-vivre cz.1 – przy stole

Dobre maniery dotyczące nakrywania i podawania do stołu oraz jedzenia i picia, obowiązują wszędzie tam, gdzie spożywa się jakieś danie. Jakie zasady obowiązują przy stole? Poniżej najważniejsze porady dotyczące zachowania przy stole.

Sztućce

  • Łyżka – służy do spożywania zupy, jednak warto zwrócić uwagę, by zupę nakładać końcem łyżki, a nie jej bokiem. Trzyma się ją pierwszymi trzema palcami prawej ręki, a dwa ostatnie trzyma się równolegle lub skurczone. Nie nabiera się na nią zbyt dużo zupy, a po skończeniu posiłku zostawia ją w głębokim talerzu.
  • Łyżeczka – podawana do kawy i herbaty, której miejsce jest zawsze na spodku. Nawet gdy w filiżance nalany jest napój, łyżeczka powinna służyć jedynie do ewentualnego zamieszania kawy lub herbaty, a później ponownie odłożona na miejsce.
  • Widelec – przy daniach, w których wymagana jest pomoc nożem, widelec trzyma się w lewej ręce. Gdy do jedzenia nóż jest niepotrzebny, wówczas widelec zawsze trzymany jest prawą ręką. Rybę jemy widelcem trzymanym w prawej dłoni, wspomagając się specjalnym nożem do ryb – jeśli go nie ma, wówczas podawane są dwa widelce.
  • Nóż – służy wyłącznie do krojenia i pomocy w nakładaniu jedzenia na widelec, trzymany w prawej dłoni. Pod żadnym pozorem nie można żadnej potrawy podawać do ust nożem. Nie kroimy nożem ziemniaków, warzyw, ani makaronu. Nożem kroimy wyłącznie twarde pokarmy.

Co więcej, sztućcami nie wymachuje się podczas rozmowy, nie odchyla się palców przy ich trzymaniu, nie kładzie na obrus, ani nie opiera o talerz. Układ sztućców w trakcie jedzenia lub po jego skończeniu może dawać różne sygnały. Skrzyżowanie sztućców na talerzu oznacza „jeszcze nie skończyłem”, a równoległe ułożenie noża i widelca na godzinie 17 oznacza „skończyłem posiłek”.

Zachowanie

  1. Rozłożoną serwetkę kładziemy na kolana.
  2. Nie siorbiemy, nie objadamy się, ale nie zostawiamy resztek.
  3. Nie rozmawiamy z pełnymi ustami.
  4. Nie garbimy się oraz nie zakładamy nogi na nogę.
  5. Nie opieramy łokci o stół, natomiast obie dłonie zawsze trzymamy na stole.
  6. Sztućce podnosimy do ust – nie schylamy się, żeby wziąć łyk zupy lub kęs potrawy.
  7. Nie życzymy „smacznego” – uważane jest to za przejaw złego zachowania. Ewentualnie takie życzenie może wypowiedzieć osoba, która przygotowała posiłek.
 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

-->
Z tej kategorii mogą
Cię zainteresować również: