Dlaczego warto jeść kokosy?

O kokosie stało się szczególnie głośnio za sprawą oleju, jaki jest pozyskiwany z jego miąższu. Jego wyjątkowe właściwości doceniło wiele osób. Olej kokosowy można bowiem wykorzystywać na wiele różnych sposobów w kuchni oraz kosmetyce. Przyjrzyjmy się jednak samemu owocowi. Odpowiedzmy sobie na pytanie. Dlaczego warto go spożywać?

Zdrowie zamknięte w kokosie – kwasy tłuszczowe

Miąższ i mleczko kokosowe zamknięte w owocu palmy kokosowej stanowią źródło składników tak cennych dla zdrowia. Jako jedne z pierwszych wymienia się nasycone kwasy tłuszczowe, a dokładniej mówiąc trójglicerydy średniołańcuchowe, czyli MTC. Mają one całkiem inną budowę niż LTC – długołańcuchowe trójglicerydy, jakie znajdują się w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe MTC są pozbawione cholesterolu i podlegają szybszym procesom metabolicznym, dzięki czemu pełnią funkcję niemal natychmiastowego dostarczyciela energii. Jednocześnie nie dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu insuliny.

 

Kokos na odchudzanie

Kwasy tłuszczowe MTC zawarte w kokosie przyspieszają procesy metaboliczne, a tym samym spożywanie tego owocu jest wskazane w przypadku osób otyłych czy też będących na diecie odchudzającej. W tym przypadku nie ma znaczenia, że jest on dość kaloryczny. Jedzenie kokosa szczególnie poleca się w tzw. otyłości brzusznej.

Witaminy pod skorupą

Owoc palmy kokosowej zawiera w sobie wiele witamin pomagających utrzymać zdrowie i urodę w dobrym stanie. Znajdziemy w nim witaminę:

  • E – odpowiedzialną za utrzymanie skóry w dobrym stanie,
  • C – wspierającą naturalną odporność organizmu oraz wspomagającą odbudowę kolagenu w skórze,
  • witaminy z grupy B – będące niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Na kokosa powinny zwrócić uwagę kobiety w ciąży oraz planujące potomstwo. Zawiera w sobie bowiem kwas foliowy, jaki jest niezbędny w ich przypadku.

W kokosie znajdziemy również: magnez, żelazo, potas oraz wapń. Każdy z tych składników jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywając miąższ lub mleczko, możemy je dostarczyć naprawdę w pysznej formie.

/li

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 3 / 5. Vote count: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.

-->