Zalety gotowania na parze

Marzysz o tym, aby zdrowo się odżywiać, ale jednocześnie nie chcesz siedzieć godzinami w kuchni? Nie wiesz, od czego zacząć i jak sprawić, by Twoje posiłki były wartościowe? Zamień smażenie na gotowanie na parze! Sprawdź, jakie ma to zalety.

Zdrowe odżywianie niekoniecznie musi wiązać się z kupowaniem drogich produktów. Aby lepiej jeść, wystarczy na początek zmienić niektóre nawyki kulinarne. Może zamiast smażenia – gotowanie na parze? Poniżej zalety tego rozwiązania!

 

Spis treści

Uniwersalność i wygoda

Ten rodzaj gotowania można zastosować zarówno do warzyw, jak i do mięs. Niektóre urządzenia umożliwiają gotowanie kilku rzeczy jednocześnie. Przykładowo, w głównym naczyniu gotuje się zupa, powyżej, już na parze – pokrojony w kostkę kurczak, a na kolejnym piętrze – posiekane na kawałki warzywa. Jest to spore ułatwienie w porównaniu do sytuacji, gdy na kuchence stoją np. dwa garnki i patelnia.

Składniki odżywcze i kolor

Gotowanie warzyw w wodzie powoduje, że to, co w nich najcenniejsze, „ucieka” do wody. A przecież nie o to chodzi – zwłaszcza, gdy warzywa mają być dodatkiem do drugiego dania, a nie składnikiem zupy. Przygotowywanie warzyw na parze sprawia, że zachowują one witaminy i zawartą naturalnie sól. Ponadto nabierają pięknego, soczystego koloru – tak się dzieje np. w przypadku brokułów.

Mniej tłuszczu – zdrowsze jedzenie

Przygotowywane na parze mięso jest mniej kaloryczne i zdrowsze niż smażone na patelni z dużą ilością tłuszczu. Jest ono miękkie i soczyste. Przed gotowaniem można je posypać odpowiednią mieszanką przypraw, aby miało pełniejszy smak. Inna opcja to zamarynowanie mięsa w oliwie z dodatkiem cytryny i wybranych ziół. Ten krok warto wykonać wcześniej, aby mięso „przesiąknęło” aromatem.

Nie musisz być szefem kuchni!

Do gotowania na parze nie trzeba szczególnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy zakupić odpowiedni koszyczek, który będzie można umieścić w garnku. Podczas przygotowywania składników warto pamiętać o pokrojeniu ich na w miarę równe kawałki. Dzięki temu ugotują się one równomiernie.

Gotowanie na parze to dobry sposób na zdrowy i szybki obiad. To idealna opcja dla każdego, kto chce ograniczyć smażenie i jednocześnie ułatwić sobie pracę w kuchni. Smacznie i zdrowo jednocześnie? Da się!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

-->