Przepis: masło migdałowe

Migdały i sporządzane z nich masło migdałowe są zaliczane do najzdrowszych produktów na świecie. Posiadają wysoką wartość energetyczną, zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy, a ponadto zawierają sporą dawkę białka roślinnego, z czego prawie połowa to ważny dla układu trawiennego błonnik pokarmowy. Jakie jeszcze właściwości ma masło migdałowe i czy rzeczywiście można przygotować je samodzielnie w domu?

Kupując masło migdałowe w sklepie, trzeba zachować rozwagę. Migdały nie należą do tanich orzechów, dlatego cena wytwarzanego z nich masła nie jest niska (zwykle waha się w granicach trzydziestu złotych za pół kilograma). Z tego powodu zbyt niska cena powinna wzbudzić naszą czujność.

Jakie właściwości ma masło migdałowe?

Migdały zawierają w swoim składzie cenne fitosterole, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Ponadto są bogate w wiele składników mineralnych, takich jak magnez i miedź, przez co poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę, regulują ciśnienie krwi oraz przeciwdziałają arytmii serca. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E spowalniają procesy starzenia i wykazują działanie antymiażdżycowe.

 

Przepis na domowe masło migdałowe

Zanim rozpoczniemy przyrządzanie masło migdałowego, należy przygotować odpowiednią porcję migdałów, w zależności od tego, jaką ilość masła chcemy uzyskać. Orzechy należy umieścić w blenderze i mielić do momentu, aż zaczną wydzielać olej i nabiorą gładkiej, kremowej konsystencji. Podczas blendowania warto zrobić kilka przerw, zwłaszcza że mielenie orzechów dla takiego urządzenia może być nie lada wyzwaniem. Uzyskanie jednolitej, zwartej masy oznacza zakończenie przygotowywania masła migdałowego. Kanapka z masłem z migdałów na długo zaspokoi głód i będzie niezwykle smaczna.

/mj

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

-->