W ostatnim czasie można bardzo wiele usłyszeć na temat witaminy D. Z roku na rok na rynku pojawia się także coraz więcej suplementów z tą „słoneczną substancją”. Uzupełniają one jej niedobór i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie wielu organów wewnętrznych. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej witaminie D, przeanalizujemy, jakie są zalety jej przyjmowania, a także sprawdzimy, dlaczego brak słońca w zimie ma tak negatywny wpływ na ludzki organizm.
Spis treści
Czym dokładnie jest witamina D i dlaczego jest tak istotna?
Związek ten jest zaliczany do substancji rozpuszczalnych w tłuszczu i tak naprawdę jest hormonem. Wiadomo, że bierze udział w wielu kluczowych procesach zachodzących w tkankach i narządach człowieka. Źródłem witaminy D jest przede wszystkim synteza endogenna, która zachodzi pod wpływem promieniowania UVB, a także odpowiednio zbilansowana dieta. Ważnym miejscem metabolizmu tej substancji są nerki, gdzie na skutek reakcji chemicznych powstaje jej najbardziej aktywna forma.
Głównym zadaniem witaminy D bardzo często określanej także jako „witamina słoneczna” jest utrzymanie prawidłowej homeostazy wapniowo-fosforanowej. Oznacza to, że odgrywa ważną rolę, jeśli chodzi o mineralizację kości i jest niezbędna do utrzymania zdrowych zębów. Jak się jednak okazuje, niedobór tego związku ma niekorzystny wpływ nie tylko na system kostno-szkieletowy. Długotrwałe braki witaminy D w organizmie mogą przyczynić się do poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu następujących układów:
- sercowo-naczyniowego,
- simmunologicznego,
- snerwowego,
- shormonalnego.
Witamina D – jakie są jej właściwości i działanie?
Jak już wyżej wspomniano, związek ten odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia i fosforu we krwi. Jeśli jednak uważasz, że mocne kości i zdrowe zęby to wszystko, co możesz osiągnąć, przyjmując suplementy ze „słoneczną witaminą”, jesteś w błędzie. Udowodniono bowiem, że wpływ tej substancji na ludzki organizm jest znacznie szerszy. Na co dokładnie wpływa witamina D? Zdaniem naukowców związek ten kontroluje odpowiedź immunologiczną, koordynację nerwowo-mięśniową, wydzielanie insuliny przez trzustkę, stymulowanie aktywności fagocytów, a także hamuje namnażanie się komórek nowotworowych. Liczne badania pokazują, że niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym między innymi cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy oraz depresji.
Przyjmowanie witaminy D zimą – czy rzeczywiście jest niezbędne?
Osoby dbające o swoje zdrowie powinny wiedzieć, że witamina D powstaje w organizmie pod wpływem promieniowania słonecznego. W miesiącach letnich każdy może produkować ten związek samodzielnie, wystawiając skórę na działanie słońca przez ok. 15-20 minut dziennie. W pozostałych porach roku jesteśmy narażeni na niedobory tej substancji, dlatego tak istotne jest zadbanie o właściwą dietę oraz sięgnięcie po odpowiednie suplementy. Brak słońca w zimie może powodować, że będziesz czuć się zmęczony, ospały, bez chęci do życia. Koniecznie zatroszcz się, aby w Twoim codziennym jadłospisie nie zabrakło produktów bogatych w witaminę D, do których należą:
- ryby (śledź, węgorz, tuńczyk, makrela),
- ser żółty,
- masło,
- żółtko,
- mleko krowie.
Zalecaną dawką witaminy D podczas zimy jest od 400 (w przypadku niemowląt i małych dzieci) do 2000 IU dziennie. Zalety jej przyjmowania powinieneś odczuć bardzo szybko. Poza tym, że poczujesz się lepiej psychicznie i będziesz mieć więcej siły do działania, poprawisz też pracę układu sercowo-naczyniowego oraz wzmocnisz odporność. To z kolei sprawi, że Twój organizm będzie skutecznie odpierał ataki bakterii, wirusów i innych chorobotwórczych mikroorganizmów.
Podsumowanie
Jesień oraz zima to czas, kiedy synteza witaminy D praktycznie nie zachodzi. Aby brak słońca nie doprowadził do niedoboru tej substancji w organizmie, warto sięgnąć po suplementy i wzbogacić dietę w odpowiednie produkty. Zdaniem naukowców nadmiar tego związku nie przynosi korzyści zdrowotnych, dlatego by zachować zdrowie, nie trzeba przyjmować wysokich dawek.