Przepisy: ciasto marchewkowe

Do jednych z najczęściej pieczonych ciast należy aromatyczne ciasto z marchewki, które jest niezwykle miękkie i doskonałe w smaku. Poznaj sprawdzone przepisy na wykonanie tego przepysznego ciasta, zrób przyjemność sobie i swoim bliskim albo zaskocz gości!

Klasyczne ciasto marchewkowe

Do przyrządzenia najprostszego, wilgotnego ciasta marchewkowego potrzebne będą:

  • 4 jajka
  • kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2  szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • 300 g marchewki

Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami, następnie dodaj marchewkę, przesianą mąkę (pszenną i ziemniaczaną), sodę i proszek. Na koniec dodaj cynamon i ubitą pianę z białek. Wymieszaj delikatnie i piecz 45 minut w 180°C (piekarnik z termoobiegiem). Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem. To ciasto rewelacyjnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do szkoły czy przekąska do pracy!

 

Ciasto marchewkowe z kremowym serkiem

CIASTO

  • 2 szklanki startej na drobno marchewki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szklanka oleju
  • szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu

KREM ŚMIETANOWY

  • duży kubek śmietany kremówki 30% (300 ml)
  • 200 g mascarpone
  • Sok z cytryny – łyżeczka
  • 2 łyżki cukru pudru

Jajka ubijamy z cukrem, na przemian wlewamy olej i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Na koniec dodajemy marchewkę, przelewamy na blachę 23×28 wyłożoną papierem i pieczemy 40 minut w 180°C (piekarnik z termoobiegiem).

W tym czasie robimy krem. Ubijamy śmietankę z pudrem, a następnie stopniowo dodajemy mascarpone. Na koniec zakwaszamy krem odrobiną soku z cytryny.

Po ostudzeniu przekładamy ciasto kremem. Całość pudrujemy i podajemy.

/M. M.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

-->