Przepisy: Pasztet z cukinii

Od pewnego czasu cukinia cieszy się sporą popularnością wśród osób lubiących eksperymentować w kuchni. Tak też stała się podstawą do przyrządzania kremowych zup, a nawet alternatywą dla placków ziemniaczanych. Równie często gości na stołach w wersji faszerowanej. Teraz nadeszła pora, aby pojawiła się w pasztecie i to nie jako dodatek, ale jego główny składnik.

Komu zasmakuje pasztet z cukinii?

Szczególnie tym, którzy lubią otwierać się na nowe smaki oraz stosują dietę wegetariańską. To także propozycja dla wszystkich lubiących otaczać się aromatem świeżych ziół i przypraw. Z pewnością poniższą recepturę docenią osoby miłujące się w niecodziennych smakach, ale podchodzące oszczędnie do gotowania.

Jak przygotować pasztet z cukinii?

Po pierwsze zakupmy składniki. Będą to:

  • 4 średniej wielkości cukinie (ok. 1-1,5 kg)
  • 1 marchew i 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • bułka tarta
  • kasza manna
  • przyprawy: pieprz, sól, oregano, kurkuma, papryka
  • natka pietruszki
  • 2-3 jajka

Po umyciu cukinie należy zetrzeć na tarce i dodać do nich cebulę – również startą. Do miski, w jakiej się znajdują, wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Dzięki temu w ciągu ok. pół godziny cukinia puści sok. Należy go dokładnie odsączyć.

Przekładamy odsączone cukinie i cebulę do drugiej miski, do której dodajemy marchewkę – wcześniej startą na tarce. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Następnie dosypujemy 5 łyżek kaszy mannej, prawie całą szklankę bułki tartej, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, natkę pietruszki oraz jajka. Znów wszystko dokładnie mieszamy, aby uzyskać w miarę gęstą konsystencję.

 

Kiedy mamy pewność, że masa wygląda jak powinna i smakuje dobrze, przekładamy ją do małej keksówki lub aluminiowej foremki. W tym czasie piekarnik powinien nagrzać się do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wkładamy foremkę i czekamy 1 godzinę. Możemy przedłużyć czas pieczenia o 15 minut, jeśli chcemy, aby pasztet się zarumienił. Po wyjęciu z piekarnika, czekamy aż wystygnie, zanim zaczniemy go kroić.

/li

Przepisy: Pasztet z cukinii
Oceń ten wpis