Przepis: domowy hummus

Dzisiaj bez większego problemu kupimy hummus niemal w każdym sklepie spożywczym, jednakże w dość ograniczonym asortymencie. Zaledwie kilka dostępnych w sklepach rodzajów hummusu z pewnością nie zadowoli wszystkich. Na szczęście znając jego recepturę, z łatwością można go sporządzić w warunkach domowych i to we własnych, przez siebie wymyślonych wersjach smakowych. Niebagatelne znaczenie ma także, to że taka domowa wersja jest o połowę tańsza.

Podstawa: przygotowanie ciecierzycy

Głównym składnikiem hummusu jest ciecierzyca. Niżej opisujemy jak ją prawidłowo przygotować. Opis dotyczy jednej szklanki ciecierzycy. Z takiej ilości można sporządzić cztery miseczki hummusu.

Suchą ciecierzycę należy przesypać do sitka, by wybrać z niej wszelkie zanieczyszczenia, a następnie kilkakrotnie ją przepłukać pod bieżącą wodą, aż ta stanie się zupełnie czysta. Opłukaną cieciorkę należy zalać wodą w dwukrotnie większej objętości, dodać do tego jedną pełną łyżkę sody oczyszczonej i wszystko mocno wymieszać. Ciecierzyca po upływie kilkunastu godzin powinna wchłonąć większość wody i podwoić swoją objętość. Teraz należy ją ponownie przepłukać i umieścić w garnku zalewając ponownie wodą i dodając do niej jeszcze pół łyżeczki sody.

Uwaga! Nie dodajemy do gotowania soli, gdyż ziarna mogą stać się twarde. Gotujemy do momentu, gdy ziarna staną się tak miękkie, że będą niemalże rozchodziły się w palcach (zajmie to około 1,5 godziny). Po zagotowaniu pozostawiamy ciecierzycę w wodzie i dopiero po wystygnięciu przekładamy ją na sito, by całkowicie ją osuszyć.

Teraz dopiero możemy naszą ciecierzycę wraz z pozostałymi składnikami dokładnie zmiksować na gładką pastę. W razie potrzeby rozrzedzić niewielką ilością wody.

Klasyczna receptura

Oto receptura na sporządzenie hummusu w postaci kanonicznej:

  • 1 szklanka ziaren ciecierzycy

  • 4 łyżki pasty tahini (z ziaren sezamu)

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 3-4 ząbki wyciśniętego w prasce czosnku

  • 1 szkl. zimnej wody

  • 1,5 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)

  • 1,5 łyżeczki soli

 

Hummus otrzymany wedle powyższej receptury możemy niemal dowolnie modyfikować swoimi ulubionymi dodatkami smakowymi, wśród których przykładowo mogą się znaleźć: papryka, chrzan, czarnuszka, pietruszka, kolendra, suszone pomidory. Możliwości są tutaj ogromne.

/js

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

-->