24Wraz z coraz dłuższymi dniami wielu z nas miewa myśli dotyczące zrzucenia nagromadzonych w okresie jesienno-zimowym kilogramów. Wiosna i lato to pory roku, w czasie których najlepiej się odchudzać, ponieważ zawsze jest dostęp do świeżych owoców i warzyw. Jedną z diet, w której te produkty odgrywają podstawową rolę, jest dieta ujemnych kalorii. Na czym polega i ile można na niej schudnąć?
Czym są ujemne kalorie?
Określenie ujemna kaloria dotyczy tych produktów, które zawierają mniej kalorii, niż organizm potrzebuje na ich strawienie i przyswojenie, co przyczynia się do powstania ujemnego bilansu kalorycznego. Przykładowo, spożywając produkt dostarczający organizmowi 10 kcal, którego strawienie zużywa 50 kcal, 40 kcal musi pobrać z tkanki tłuszczowej, doprowadzając do redukcji masy ciała.
Sprzymierzeńcy pięknej sylwetki
Dieta ujemnych kalorii trwa dwa tygodnie i można w jej trakcie schudnąć nawet 6 kilogramów. Ponieważ największą grupę produktów, które mają ujemne kalorie stanowią owoce i warzywa, jest idealna do stosowania wiosną i latem. Sprzymierzeńcami w walce o piękną sylwetkę są niskokaloryczne produkty bogate w błonnik i wodę. W przypadku owoców należy zwrócić uwagę, by nie spożywać nadmiaru cukrów. Do produktów o ujemnych kaloriach zalicza się grejpfrut, który w 60% składa się z wody i ma zbawienny wpływ na metabolizm. Bogate w wodę i błonnik są także zielone warzywa, takie jak szpinak, sałata i jarmuż. W spalaniu tkanki tłuszczowej pomocna może się okazać papryczka chili, a ochotę na podjadanie świetnie zmniejszy seler naciowy. Innymi zalecanymi na tej diecie produktami są: pomidory, buraki, cebula, marchew, cukinia, jabłka, cytrusy, żurawina czy maliny.
Nie dla każdego
Dieta ujemnych kalorii oparta jest na spożywaniu warzyw i owoców, które nie dostarczają organizmowi wszystkich składników odżywczych. Nie powinny jej stosować dzieci i młodzież, kobiety w ciąży i karmiące, osoby uprawiające sporty oraz mające problem z układem pokarmowym.
/om