Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon na dynię. Skusiłaś się, kupiłaś ją przy okazji zakupów w warzywniaku, ale nie wiesz, co z nią zrobić i jaką potrawę przygotować? Zobacz garść inspiracji. Dynia wytrawnie lub na słodko – tak, jak wolisz!
Okrągła, intensywnie pomarańczowa, kojarzona z amerykańskim świętem Halloween – o czym mowa? Oczywiście o dyni! Króluje ona w kuchni zwłaszcza w okresie jesiennym – w różnych formach. Jak można ją spożywać?
Spis treści
Kremowa, rozgrzewająca zupa
Ugotowanie zupy dyniowej w postaci kremu to jeden z najpopularniejszych sposobów, w jaki wykorzystuje się to warzywo w kuchni. Dynię gotuje się w bulionie do miękkości, a następnie całość miksuje wraz z przyprawami. Zupa taka jest smaczna i sycąca. Można do niej dodać garść pestek z dyni bądź ozdobić ją plamką z jogurtu naturalnego.
Pyszne racuszki
Startą dynię można zastosować jako główny składnik smacznych racuchów. Ciasto na placuszki należy małymi porcjami formować na patelni i smażyć do czasu, aż się zarumienią. Będą one smakowały zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Gotowe racuszki można posmarować dżemem lub podawać ze śmietaną albo jogurtem. Racuchy dobrze smakują również wtedy, gdy są posypane cukrem pudrem.
Ciasta z dodatkiem dyni
Podobnie, jak w przypadku marchewki (popularne ciasto marchewkowe), również i dynia może stać się składnikiem słodkich wypieków. Coraz popularniejsze są babeczki z dodatkiem dyni, rolady dyniowe czy słodkie, drożdżowe bułeczki z dynią.
Jesienna kawa
Ciekawym pomysłem na smaczną kawę jest dodanie do niej dyni. Jest ona tu używana zwykle w postaci purée, będącego bazą dla dyniowego syropu z dodatkiem rozgrzewających przypraw (imbir, goździki, cynamon). Syrop taki można uprzednio przygotować w większej ilości, aby móc dodawać w przyszłości do kolejnych kaw.
Dynia to bogate w witaminy i błonnik warzywo, które warto uwzględnić w swojej diecie. Spożywać ją można w wielu formach, więc każdy znajdzie swoją ulubioną potrawę z dynią. Smacznego!