3 sposoby na podanie szparagów

Zalety szparagów są dość powszechnie znane, przypomnijmy więc jednym zdaniem, że to pożywne lekkostrawne i jedno z najpyszniejszych warzyw, charakteryzujące się delikatnym smakiem oraz doskonale komponujące się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem, a także innymi warzywami. Spożywa się wyłącznie młode pędy tej rośliny, określane przez handlowców „wypustkami”. Handel oferuje białe i zielone wypustki, które są jednak tą samą rośliną, lecz inaczej uprawianą.

Gotowanie szparagów

Przed przyrządzeniem szparagów odcinamy od nich zdrewniałą nasadę ich pędu, przy czym białe wypustki należy jeszcze obrać ze skórki za pomocy skrobaczki, natomiast zielone nie wymagają obierania. Szparagi gotuje się do miękkości (około 3 do 5 minut) w osolonej wodzie z odrobiną cukru.

Jak podajemy szparagi?

Podejrzewamy, że przepisów na potrawy ze szparagami jest tyle ile narodów i ilu kucharzy, ponieważ jest to warzywo chętnie spożywane na całym świecie. W tym miejscu opiszemy te trzy sposoby podawania szparagów, które nam wydały się najciekawsze.

  1. Białe szparagi z szynką dojrzewającą.

Wyjęte, po ugotowaniu, prosto z wody szparagi wykładamy na talerz, posypujemy wiórkami zimnego masła, solą morską w płatkach i świeżo zmielonym pieprzem cytrynowym. Obok kładziemy plasterki dojrzewającej szynki.

  1. Zapiekanka ze szparagami i młodymi ziemniakami.

Przed zapiekaniem należy ugotować: sos beszamelowy, szparagi na pół twardo (1-2 minuty) i młode ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie, które po ostudzeniu trzeba obrać i pokroić w plasterki o grubości około 1 cm.

Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i osypujemy tartą bułką. Na dno formy wylewamy cienką warstwę beszamelu, na którym wykładamy plasterki ziemniaków i posypujemy je startym parmezanem. Następnie układamy pojedynczą warstwę szparagów. Na całość wylewamy znowu beszamel oraz ponownie sypiemy parmezan i tartą bułkę. Potrawę zapiekamy w 200° C przez 15 do 20 minut, aż jej wierzch się lekko zarumieni.

  1. Szparagi mimoza.

Tę potrawę przyrządzamy ze szparagów przypiekanych na mocno rozgrzanej patelni lub grillu aż do zarumienienia się i zmięknięcia, tak aby pozostały wciąż chrupiące. W czasie opiekanie szparagi oprószamy solą. Po opiekaniu pozostawiamy je do ostygnięcia. Ułożone na półmisku szparagi posypujemy ugotowanym i drobno posiekanym jajkiem oraz polewamy wcześniej przygotowanym sosem winegret. Podajemy z pieczywem lub grzankami.

/S. J.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

-->