
Surowe kakao to produkt spożywczy, o którym wielu z nas wciąż wie zdecydowanie za mało. Z jednej strony drzewa kakaowe kojarzą nam się z czekoladą (całkiem słusznie), ale z drugiej powinniśmy też zdawać sobie sprawę, że to naprawdę pokarm bogów (od starożytnej nazwy „kakwa”), który wykazuje drogocenne działanie lecznicze.
Spis treści
Niepozorne kakao
Co zawiera niepozorne ziarno kakao? Bogactwo smaku i aromatu, ale przede wszystkim około… trzysta różnych składników pochodzenia roślinnego, m.in. masło kakaowe, minerały typu magnez czy żelazo, a także metyloksantyny, procyjanidyny oraz inne związki. W 100 gramach surowego kakao jest niewiele, bo ok. 200 kalorii.

Dlaczego warto spożywać dużo kakao?
Kakao ma drogocenny wpływ na nasz organizm. Surowe kakao polepsza naturalne zdolności uczenia się, a także ma efektywne działanie kardioprewencyjne. Polifenole zawarte w kakao (jest ich więcej niż w czerwonym winie!) działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i kardioprotekcyjnie – rozszerzają naczynia krwionośne, co zapobiega powstawaniu skrzepów i w ten sposób skutecznie minimalizuje ryzyko zmian miażdżycowych. Co więcej, kakao sprzyja odchudzaniu – jego regularne spożycie przyspiesza termogenezę i procesy metaboliczne.
Przepis na najlepsze domowe kakao
Przede wszystkim zrezygnuj ze sklepowych mieszanek gotowych do spożycia, które zalewa się mlekiem czy ciepłą wodą. Wybierz prawdziwe, surowe kakao – gorzkie i intensywne. Aby zrobić najlepszy napój na świecie dla siebie i rodziny, wlej do rondla cztery szklanki mleka, wsyp osiem łyżek sproszkowanego kakao i trzy łyżki miodu. Jeśli lubisz aromat korzenny, możesz dodać cynamon lub goździki. Zagotuj całość i wlej do filiżanek, a później pij z przyjemnością. Wykorzystaj ten przepis w ponure niedzielne popołudnie i popraw sobie humor – z korzyścią dla zdrowia!
/K. L.
How useful was this post?
Click on a star to rate it!
No votes so far! Be the first to rate this post.