Dlaczego warto jeść jabłka?

Czy wiesz, jak wiele różnych właściwości mają jabłka? Warto je jeść nie tylko dlatego, że ich smak i aromat jest niepowtarzalny, ale składniki odżywcze, które zawarte są w jabłkach, pozwalają na wzmocnienie odporności i uchronienie się przed poważnymi chorobami serca.

   

Każdy, kto chce w odpowiedni sposób zadbać o swoje zdrowie, musi pamiętać o tym, aby przede wszystkim zdrowo się odżywiać. Zbilansowana dieta, w której pojawiają się warzywa i owoce, w wielu przypadkach może okazać się gwarantem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto też pamiętać szczególnie o takich owocach, które dają organizmowi wiele wartości odżywczych i zapewniają dobrą kondycję. W tej roli najlepiej sprawdzają się jabłka, które od dawna znane są ze swoich wyjątkowych właściwości.

Dlaczego jabłka?

Jabłka są takim owocem, który przede wszystkim jest łatwo dostępny, a jego zakup nie wiąże się z dużymi kosztami. A jeśli zdecydujesz się na to, żeby jeść jabłka pochodzące z polskich sadów, możesz również dbać o rozwój lokalnych przedsiębiorców. W zamian otrzymujesz niepowtarzalny smak i aromat jabłek, który doceniane są już nawet na całym świecie. To, co najważniejsze w przypadku jabłek, to to, że potrafią obniżać poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Wszystko to za sprawą pektyn, polifenoli i innych składników, które znajdują się w jabłkach. Anglicy mają nawet swoje przysłowie, które mówi, że dzięki jedzeniu jabłek można uniknąć wizyt u lekarza. Dlaczego by więc nie pójść tą drogą? Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, beta-karotenu i potasu można z łatwością uchronić się przed sezonowymi przeziębieniami i wzmocnić swoją odporność.

Pomysły na jabłka

Dzięki temu, że można wykorzystywać te owoce na wiele różnych sposobów, nie trzeba martwić się tym, że szybko się znudzą. Świetnie nadają się do wykonywania domowych przetworów, które można wykorzystać później do przygotowywania szybkich dań, na przykład ryżu z domowym musem jabłkowym. A szarlotka zrobiona ze świeżych polskich jabłek (warto też pamiętać, że zdrowe pektyny uwalniają się z jabłek pod wpływem wysokiej temperatury) przyprawionych cynamonem świetnie nadaje się na chłodniejsze wieczory, podczas których można zadbać o swoje zdrowie.

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

-->