Banany to pyszne, słodkie owoce, które świetnie nadają się do przyrządzenia wilgotnego, aromatycznego chlebka. To doskonały pomysł na lekki deser, przekąskę do pracy czy drugie śniadanie dla dzieci. Można wykorzystać też przepis w wersji fit!
Klasyczny chleb bananowy
Składniki:
- 5 jaj
- szklanka cukru
- 200 g masła
- 3 duże, bardzo dojrzałe banany
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- tabliczka gorzkiej czekolady (pokrojona w kostkę)
Banany rozgniatamy widelcem. W misie miksera ucieramy masło z cukrem i jajkami. Dodajemy rozgniecione banany, przesianą mąkę z proszkiem i sodą, a także wiórki. Na koniec dodajemy czekoladę i całość mieszamy łyżką. Przelewamy do keksówki albo formy babkowej z kominem, pieczemy ok. godzinę w 180°C (do suchego patyczka). Po ostudzeniu pudrujemy. Chlebek idealnie nadaje się dla dzieci na przekąskę – maluchy uwielbiają słodycz bananowego chlebka! Jeśli preferujesz słodsze ciasta, możesz dodać do ciasta suszone owoce, a gorzką czekoladę zastąpić białą lub mleczną.
Chlebek bananowy w wersji fit
- 250 g mąki pszennej
- 2 małe jajka
- 100 g oleju rzepakowego
- 4 dojrzałe banany
- 3 łyżki stewii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
Banany blendujemy z olejem i stewią, dodajemy jajka, przesianą mąkę, proszek i sodę. Do smaku można dodać orzechy albo żurawinę, ale wówczas podniesie się kaloryczność ciasta. Przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem, pieczemy ok. godzinę w 180°C (piekarnik z termoobiegiem).
/M. M.