Sezon grillowy czas zacząć! Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić idealne szaszłyki z grilla, poniżej prezentujemy trzy sposoby na to klasyczne danie w nowoczesnej formie. Będzie kolorowo, zdrowo, pysznie i nie tylko z mięsem!
Wersja pierwsza – z indykiem
Miłośnicy słodko-słonych dań obiadowych z nieoczywistym akcentem z pewnością będą zachwyceni tymi soczystymi szaszłykami z indyka z dodatkiem ananasa! Na sześć osób będziesz potrzebować jednego świeżego ananasa, trzy duże polędwiczki z indyka, sól, dwie łyżki świeżego, pokrojonego drobno tymianku, łyżeczkę kurkumy i pół szklanki oliwy. Indyka -warto wcześniej zamarynować – pokroić w większą kostkę, posypać solą z przyprawami, wymieszać i dodać oliwę, a następnie odstawić na godzinę. W tym czasie obrać i pokroić ananasa (również w większą kostkę). Na patyki do szaszłyków nadziewać po kolei ananasa i indyka. Grillować ok. 4 minuty z każdej strony.
Wersja druga – z krewetkami
Na grilla rewelacyjnie nadają się też krewetki Black Tiger. Zamarynuj je w pokrojonym czosnku, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Następnie nadziewaj na patyczki na przemian z pokrojoną w plastry malutką cukinią i grilluj po 3 minuty z każdej strony. Podawaj z sosem miodowym. Aby go zrobić, wymieszaj cztery łyżki oleju z łyżeczką miodu i odrobiną soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Wersja trzecia – z warzywami
Dla amatorów dań bezmięsnych sprawdzą się pyszne warzywa. Pokrój w kostkę bakłażana, cukinię i paprykę, przekrój na pół garść pomidorków koktajlowych oraz małych pieczarek. Wymieszaj warzywa z oliwą, solą, pieprzem i suszonymi ziołami prowansalskimi. Nadziewaj na patyczek, zaczynając od pieczarki, później bakłażan, pomidor, cukinia i papryka. Możesz wykorzystać listki świeżej bazylii. Grilluj po ok. 2 minuty z każdej strony.
/M. M.