Jak przygotować idealną polentę? Przepisów na to danie jest wiele, a każdy może wzbogacić ją dodanymi przez siebie składnikami. Co zrobić, by z niewielu produktów, z których się ją przyrządza, wydobyć niesamowity smak?
Spis treści
Kuchnia włoska to nie tylko pizza
Polenta to włoska potrawa, która w szczególności jest popularna na północy kraju. Żeby ją ugotować, nie potrzeba wiele: mąka lub kaszka kukurydziana, woda i sól. W zależności od indywidualnych preferencji można do niej dodać ser czy dowolny sos (bardzo dobrze smakuje z sosem pomidorowym!).
Polenta – składniki
– 1 szklanka kaszki lub mąki kukurydzianej
– 2,5 szklanki wody (niektórzy używają bulionu lub mleka)
– sól do smaku
– dodatki: ser, sosy, szpinak, oliwa, przyprawy
Polenta – przepis krok po kroku
Zagotowujemy wodę z solą, bulion lub mleko, a następnie stopniowo wsypujemy kaszkę lub mąkę kukurydzianą i całość gotujemy około pół godziny, pamiętając o regularnym mieszaniu. Polenta jest gotowa, gdy wchłonie całą wodę. Po wyłączeniu gazu dodajemy wybrane dodatki i mieszamy łyżką do połączenia składników. Gdy całość jest gotowa, wylewamy masę na płaskie naczynie i czekamy do zastygnięcia.
Polenta na talerzu
Polenta może być podawana na ciepło. Wtedy dodajemy do niej ser, śmietanę, masło lub oliwę. Często jest grillowana lub smażona, co bardzo się przydaje podczas gotowania potraw na imprezę, ponieważ można ją przygotować wcześniej.
Polenta zachwyca niejednego miłośnika włoskiej kuchni, dlatego koniecznie spróbuj wykonać ją samodzielnie!
/li