Do jednych z najczęściej pieczonych ciast należy aromatyczne ciasto z marchewki, które jest niezwykle miękkie i doskonałe w smaku. Poznaj sprawdzone przepisy na wykonanie tego przepysznego ciasta, zrób przyjemność sobie i swoim bliskim albo zaskocz gości!
Klasyczne ciasto marchewkowe
Do przyrządzenia najprostszego, wilgotnego ciasta marchewkowego potrzebne będą:
- 4 jajka
- kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
- 300 g marchewki
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami, następnie dodaj marchewkę, przesianą mąkę (pszenną i ziemniaczaną), sodę i proszek. Na koniec dodaj cynamon i ubitą pianę z białek. Wymieszaj delikatnie i piecz 45 minut w 180°C (piekarnik z termoobiegiem). Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem. To ciasto rewelacyjnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do szkoły czy przekąska do pracy!
Ciasto marchewkowe z kremowym serkiem
CIASTO
- 2 szklanki startej na drobno marchewki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- szklanka oleju
- szklanka drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
KREM ŚMIETANOWY
- duży kubek śmietany kremówki 30% (300 ml)
- 200 g mascarpone
- Sok z cytryny – łyżeczka
- 2 łyżki cukru pudru
Jajka ubijamy z cukrem, na przemian wlewamy olej i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Na koniec dodajemy marchewkę, przelewamy na blachę 23×28 wyłożoną papierem i pieczemy 40 minut w 180°C (piekarnik z termoobiegiem).
W tym czasie robimy krem. Ubijamy śmietankę z pudrem, a następnie stopniowo dodajemy mascarpone. Na koniec zakwaszamy krem odrobiną soku z cytryny.
Po ostudzeniu przekładamy ciasto kremem. Całość pudrujemy i podajemy.
/M. M.