Przepis: pasztet z soczewicy

Dzisiaj chcemy naszym czytelnikom zaproponować pasztet z soczewicy. Podobnie jak niemal każdą inną potrawę, także i tę można przyrządzać na różne sposoby i jak zwykle, również w tym przypadku, wszystko zależy od osobistych preferencji smakowych i pomysłowości twórcy tego bezmięsnego smakołyku. My podamy tutaj podstawowe zasady sporządzania pasztetu z soczewicy.

Półprodukty i przyprawy do pasztetu z soczewicy

Do najczęściej, prócz oczywiście soczewicy, półproduktów stosowanych do wyrabiania naszego pasztetu należą: marchew, cebula, czosnek, pietruszka, żurawina, ryż, kasza jaglana lub gryczana, jajka, oliwa, bulion warzywny, bułka tarta, mąka ziemniaczana, mleko.

Wśród przypraw mogą tutaj się znaleźć: starty imbir, ostra papryka w proszku, słodka papryka, kurkuma, masło migdałowe lub orzechowe, curry, sól, pieprz, kminek, chili, oregano.

Jak widzimy lista półproduktów i przypraw mogących mieć zastosowanie do wyrobu pasztetu z soczewicy jest bardzo długa. Oczywiście każdy może stosować i dobrać dodatki i przyprawy według własnego smaku.

Przyrządzanie pasztetu z soczewicy

Metod przygotowania pasztetu z soczewicy mamy sporo, jednakże jest kilka podstawowych czynności, które najczęściej musimy tutaj wykonać. Oto one:

  • ugotować soczewicę w osolonej wodzie w ciągu około 15 minut, a później po odcedzeniu można ją zmiksować blenderem,

  • ugotować w zależności od tego, co wybierzemy: ryż, kaszę gryczaną, kaszę jaglaną oraz jajka,

  • marchewki i pietruszki zetrzeć na tarce i zagotować przez 10 minut najlepiej w bulionie warzywnym,

  • drobno pokroić cebulę i podsmażyć na oliwie, po czym dodać do niej odcedzone warzywa oraz przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać,

  • gdy masa nieco ostygnie, dosypać do niej mąkę ziemniaczaną i tartą bułkę, po czym wszystko dokładnie wyrobić, a jeśli masa jest za gęsta to dodać mleko,

  • wysmarować formę do pieczenia (najlepiej keksówkę) olejem i wysypać tartą bułką,

  • przełożyć masę do formy i piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 60 minut.

Pasztet możemy podać na zimno lub ciepło, w jednym większym kawałku jako osobną potrawę lub w plastrach na kanapkach.

/S. J.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

-->