Od kilku lat królują na stołach zwolenników zdrowej kuchni na całym świecie. Stanowią bogate źródło witamin, minerałów, a także błonnika pokarmowego, który wspomaga metabolizm i zmniejsza wchłanianie cholesterolu. O czym mowa? O nasionach szałwii hiszpańskiej, znanych także jako nasiona Chia. Podpowiadamy, dlaczego warto włączyć je do diety oraz w jaki sposób najlepiej je stosować.
Jakie właściwości mają nasiona Chia?
Zanim powiemy, jak spożywać nasiona Chia, warto bliżej poznać ich właściwości. Ziarna szałwii hiszpańskiej nie bez powodu są zaliczane do najzdrowszej żywności na świecie. Są naładowane związkami odżywczymi, dzięki którym wykazują między innymi działanie antyoksydacyjne, obniżające poziom złego cholesterolu, a także regulujące pracę układu krążenia.
Nasiona Chia zawierają w swoim składzie wysokiej jakości białko, którego wysokie spożycie pomaga zredukować apetyt oraz częstotliwość obsesyjnego myślenia na temat jedzenia. Za sprawą wysokiej zawartości błonnika mogą być pomocne w odchudzaniu, gdyż błonnik wchłania duże ilości wody, pęczniejąc w żołądku i spowalniając wchłanianie się pokarmu.
Do czego można dodawać nasiona szałwii hiszpańskiej?
Możliwości stosowania nasion Chia są praktycznie nieograniczone. Można je dodawać do sałatek, kanapek, koktajli, a także posypywać nimi zupy. Zmielone i połączone z niewielką ilością wody dobrze sprawdzą się jako zdrowy i pełnowartościowy zamiennik jajek w wypiekach – pod wpływem cieczy nasiona zwiększają swoją objętość i tworzą odżywczy żel.
Nasionka szałwii hiszpańskiej mogą być też dodawane do ciasta chlebowego, budyniu, jogurtu itp. Można ich też używać jako nasion do hodowli kiełek. Z nasion Chia można też przyrządzić pyszny pudding, który świetnie sprawdzi się jako śniadanie, kolacja czy zdrowa przekąska w ciągu dnia.
/jk