Ciecierzyca to roślina strączkowa pochodząca z zachodniej Azji. Produkowana z niej mąka jest bardzo dobrą alternatywą dla klasycznej mąki pszennej. Co wyróżnia mąkę z ciecierzycy i dlaczego warto mieć ją w swoim domu? 

Czym różni się od mąki pszennej? 

Ciecierzyca to jeden z produktów spożywanych przez wegan czy wegetarian, który jest bardzo dobrym źródłem białka. Produkowana z niej mąka ma dwa razy więcej białka niż mąka pszenna. Jako produkt bezglutenowy jest często spożywana przez osoby mające alergię na gluten. Bogata w witaminy i składniki mineralne góruje nad mąką pszenną. Posiada także sporą dawkę błonnika.

Wartości odżywcze

Mimo że mąka z ciecierzycy jest nieco bardziej kaloryczna od mąki pszennej (ma około 400 kcal w 100 gramach), na 100 gram tego produktu przypada około 22 gramów białka, 60 gramów węglowodanów i 7 gramów tłuszczu. Dla mąki pszennej są to odpowiednio: 10, 80 i 1 gram. Wartości odżywcze sprawiają, że jest zdrowsza od mąk typu pszennego.

 

Gdzie kupić mąkę z ciecierzycy? 

Jeszcze kilka lat temu jedzenie zaliczane do zdrowej żywności było dostępne tylko w sklepach nastawionych na sprzedaż tego typu produktów, jednak obecnie mąkę z ciecierzycy znajdziemy także w większych marketach. Wiele osób decyduje się na zakupy internetowe, ale należy być bardzo ostrożnym co do rzetelności danego sklepu ze zdrowymi produktami. Ceny za kilogram są różne — od 10 do 40 zł.

Wykorzystanie w kuchni

Mąka z ciecierzycy jest wykorzystywana do przygotowywania naleśników. Jako zagęstnik do zup i sosów wzbogaca je o białko. Może także zastępować bułkę tartą i jajko podczas robienia placków czy kotletów. Używa jej się w kuchni indyjskiej.

Jeżeli smak mąki pszennej ci się znudził, koniecznie spróbuj ugotować coś przy użyciu mąki z ciecierzycy!

/li

Z tej kategorii mogą
Cię zainteresować również: