Mąka z ciecierzycy – właściwości i zastosowanie

Ciecierzyca to roślina strączkowa pochodząca z zachodniej Azji. Produkowana z niej mąka jest bardzo dobrą alternatywą dla klasycznej mąki pszennej. Co wyróżnia mąkę z ciecierzycy i dlaczego warto mieć ją w swoim domu? 

Spis treści

Czym różni się od mąki pszennej? 

Ciecierzyca to jeden z produktów spożywanych przez wegan czy wegetarian, który jest bardzo dobrym źródłem białka. Produkowana z niej mąka ma dwa razy więcej białka niż mąka pszenna. Jako produkt bezglutenowy jest często spożywana przez osoby mające alergię na gluten. Bogata w witaminy i składniki mineralne góruje nad mąką pszenną. Posiada także sporą dawkę błonnika.

Mąka z ciecierzycy powstaje poprzez zmielenie suchych lub podprażonych ziaren ciecierzycy. Dostaniesz ją w sklepie ze zdrową żywnością lub przygotujesz sama w domu. Ze względu na orzechowy smak mąkę z cieciorki wykorzystuje się w wytrawnych przepisach, jak również w deserach. Wypieki, omlety czy placki z jej dodatkiem to zdrowa alternatywa dla tych klasycznych – pszennych. Jeśli jeszcze nie miałaś okazji jej przetestować, pora to zmienić! Dowiedz się o jej właściwościach i zastosowaniu!

Wartości odżywcze mąk iz ciecierzycy

Mimo że mąka z ciecierzycy jest nieco bardziej kaloryczna od mąki pszennej (ma około 400 kcal w 100 gramach), na 100 gram tego produktu przypada około 22 gramów białka, 60 gramów węglowodanów i 7 gramów tłuszczu. Dla mąki pszennej są to odpowiednio: 10, 80 i 1 gram. Wartości odżywcze sprawiają, że jest zdrowsza od mąk typu pszennego.

 

Gdzie kupić mąkę z ciecierzycy? 

Jeszcze kilka lat temu jedzenie zaliczane do zdrowej żywności było dostępne tylko w sklepach nastawionych na sprzedaż tego typu produktów, jednak obecnie mąkę z ciecierzycy znajdziemy także w większych marketach. Wiele osób decyduje się na zakupy internetowe, ale należy być bardzo ostrożnym co do rzetelności danego sklepu ze zdrowymi produktami. Ceny za kilogram są różne — od 10 do 40 zł.

 

Mąka z ciecierzycy – co musisz wiedzieć?

Czy wiesz, że mąka z ciecierzycy jest jednym z podstawowych składników w kuchni indyjskiej, tureckiej, marokańskiej oraz śródziemnomorskiej? Jej smak i właściwości cenią szczególnie Francuzi i Włosi. Jak wykorzystać ją w przepisach?

Jakie właściwości ma mąka z ciecierzycy?

Nasiona cieciorki są źródłem białka, kwasów tłuszczowych, a także:

  • witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego,
  • soli mineralnych, m.in. żelaza, miedzi, cynku, magnezu,
  • substancji o właściwościach antyoksydacyjnych.

W przeciwieństwie do mąk ze zbóż ta z ciecierzycy ma niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu często poleca się ją osobom z zaburzonym metabolizmem węglowodanów. Wysoka zawartość białka sprawia, że jest ona sycąca – świetnie zaspokaja głód i zapobiega podjadaniu między posiłkami. Może wspomagać odchudzanie.

W jakich przepisach warto wykorzystać mąkę z ciecierzycy?

Po mąkę z cieciorki możesz śmiało sięgać bez względu na to, na jakiej diecie jesteś. Ponieważ jest naturalnie bezglutenowa, docenią ją osoby źle tolerujące gluten. Z uwagi na właściwości odżywcze ciecierzyca jest cennym uzupełnieniem diety wegańskiej. Sprawdzi się jednak nie tylko w postaci hummusu czy w warzywnych przepisach typu curry. Cieciorka zmielona na mąkę tworzy w połączeniu z wodą emulsję o kleistej konsystencji, dzięki czemu z powodzeniem zastąpi jajko w ciastach i burgerach. To także idealny dodatek do bezglutenowego chleba, naleśników bądź wypieków.

Włoska farinata z pesto i warzywami

Placek z mąki z ciecierzycy to tradycyjna przekąska w rejonie Morza Śródziemnego, na francuskim wybrzeżu znana jako socca, we Włoszech – farinata. Chrupiące kawałki ciasta można jeść bez dodatków, ewentualnie oprószone odrobiną pieprzu. Często Włosi smarują placuszek pesto lub stracchino – kremowym lombardzkim serem. Podobna potrawa znana jest również na Bliskim Wschodzie. Przekąskę serwuje się tam na gorąco przyprawioną aromatycznym kuminem lub harrisą.

Przepis na farinatę jest prosty. Na 4 porcje potrzebujesz:

  • 1 szklankę mąki z cieciorki,
  • 1½ szklanki wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczyptę soli morskiej,
  • ulubione pesto i dodatki – np. orzechy, warzywa, świeże zioła.

Gotowa? Zaczynamy!

  1. Mąkę z ciecierzycy połącz z wodą do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  2. Dodaj oliwę, sól i dokładnie wymieszaj.
  3. Odstaw ciasto na minimum dwie godziny.
  4. Po tym czasie rozgrzej piekarnik razem z naczyniem do zapiekania do 200 stopni.
  5. Wyjmij ostrożnie gorącą formę, natłuść ją odrobiną oliwy, po czym wlej ciasto i równomiernie je rozprowadź.
  6. Piecz ok. 15 minut do momentu, aż wierzch zrobi się złoty, a krawędzie zaczną odstawać od brzegów.
  7. Placek posmaruj pesto, obłóż warzywami i wstaw do piekarnika jeszcze na ok. 10 minut.
  8. Udekoruj orzechami, świeżymi ziołami i podawaj!

Wypróbuj ten i inne przepisy z ciecierzycy!

Do ciasta możesz dorzucić ulubione przyprawy – nasiona czarnuszki, kuminu, gałązki rozmarynu czy listki szałwii. Poeksperymentuj z rodzajem pesto i dodatków. Koniecznie wypróbuj też mąkę z ciecierzycy w innych przepisach. Wykorzystaj ją np. jako panierkę do warzyw, a wyczarujesz indyjską pakorę. Połącz ją z mąką orzechową, a powstanie genialna bezglutenowa wariacja na temat włoskiej pizzy. Poszukujesz więcej inspiracji na temat zdrowego odżywiania? Sprawdź pozostałe artykuły na portalu Zdrowie i Życie

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.5 / 5. Vote count: 8

No votes so far! Be the first to rate this post.

-->