Spis treści
Rodzaje kiełków
Możemy wymienić kilka rodzajów kiełków, które możemy jeść, są to:
kiełki rzeżuchy,
kiełki rzodkiewki, kiełki lucerny, kiełki soczewicy, kiełki słonecznika, kiełki soi, kiełki grochu, kiełki brokuła.
Zawierają wszystko, co najlepsze dla naszego zdrowia: białko, węglowodany, tłuszcze (głównie kwasy omega-3), witaminy A, C, E, H, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, siarkę, potas, cynk, selen i lit. Ponadto bogate są w błonnik pokarmowy oraz związki fenolowe.
Z czym jeść kiełki?
Dodając do sałatek warzywnych czy owocowych, surówek, kanapek, pasty, omletu, jajecznicy, jogurtu, twarożku, farszu. Idealnie sprawdzą się również do dań obiadowych, zarówno mięsnych, jak i rybnych. Ponadto będą dobrze komponować się z wszelkimi zupami, wędlinami, sosami, dipami czy jako dodatek do koktajli. Trzeba pamiętać, że kiełki różnią się między sobą odcieniem smakowym, podobnie jak warzywa. Wyróżniamy kiełki ostre takie jak cebuli czy pora, bardziej pikantne i wyraziste jak kiełki brokułów, rzodkiewki, rzeżuchy lub buraków. Z kolei, jeśli poszukujemy nieco słodkawych smaków, odnajdziemy je w kiełkach pszenicy, soczewicy albo lucerny. Natomiast osoby lubiące orzechowy smak mogą skosztować kiełków słonecznika. Każdy znajdzie coś dla siebie!