Przedświąteczny post w wielu religiach jest formą pokuty, ale my możemy potraktować to jako docenienie naszego organizmu za to, że służy nam dobre lata. Warto zatem zadbać o swoje ciało i ducha. Podpowiadamy co jeść, a czego nie jeść przed Świętami Bożego Narodzenia.
To, co musimy ustalić na samym początku, to przede wszystkim ZAKAZ stosowania popularnej głodówki oraz restrykcyjnych diet, ponieważ mogą one przynieść odwrotne skutki od zamierzonych.
Spis treści
Czego nie jeść przed Świętami?
Głównymi „zapychaczami” w intensywnym okresie przedświątecznym są niezdrowe przekąski, dania typu fast food i słodycze. To produkty, które dają uczucie sytości i podnoszą poziom glukozy we krwi, ale niestety, w okresie zimowym, są gorzej przyswajane przez organizm z uwagi na naszą zmniejszoną aktywność fizyczną. Lepiej zatem zrezygnować z takich posiłków przed Świętami.
Unikaj lub całkowicie wyeliminuj
Poniżej prezentujemy listę produktów, których warto unikać bądź całkowicie usunąć ze swojej diety przedświątecznej:
– produkty wysokokaloryczne
– napoje gazowane
– słodkie napoje
– mleczne czekolady
– cukier
– fast food
– słodycze
Jednak nie chodzi o to, aby w jeden dzień zakończyć spożywanie wszystkich tych produktów. Chodzi o to, aby stopniowo usuwać je z codziennej diety.
Na diecie musisz jeść!
Choć dla niektórych to brzmi abstrakcyjnie, to na diecie musisz jeść. Wymagana liczba dziennych posiłków wynosi 5. Podczas niejedzenia spowalniamy swój metabolizm, ponieważ organizm przyzwyczaja się do dostawania jedzenia raz na jakiś czas. Później, gdy zasiadamy do świątecznego stołu, spożywamy więcej posiłków i słodyczy, a przemiana materii nadal jest spowolniona. Skutkiem takiego zachowania mogą być bóle brzucha, wzdęcia czy niestrawności.
Co zatem można jeść?
Produkty, których nie możesz jeść, po prostu zastąp innymi. Cukier, który tak ciężko wyeliminować z diety, można zamienić na miód, a kolorowe napoje, na przygotowane przez siebie soki lub koktajle z warzyw bądź owoców. Mogą to być napoje z marchwi, jabłek, pomarańczy, mandarynek, czyli owoców i warzyw dostępnych w sklepach w zimowym okresie. Warto także spożywać większą ilość ryb. Jedząc ryby, nie tylko zaspokajamy głód, ale także dostarczamy do organizmu witaminy z grupy B i D oraz kwasy omega-3.
Dieta na Święta w pigułce
1. Postaw na regularne jedzenie — min. 5 posiłków dziennie
2. Pij 1,5 litra płynów dziennie
3. Unikaj słodyczy, fast foodów, kolorowych napojów
4. Wprowadź do diety warzywa, owoce, chude mięso i ryby
5. Myśl dobrze o swoim organizmie
/sp