Ciąża to szczególny czas – czas odpowiedzialności za maleństwo, rozwijające się pod sercem. Ważne jest, aby wyeliminować wówczas z diety takie produkty, które mogłyby zaszkodzić dziecku i matce. O alkoholu raczej nikomu nie trzeba mówić. Co jeszcze trzeba odstawić?
Spis treści
Surowe mięsa i ryby
Miłośniczki sushi czy krwistego tatara muszą na czas ciąży zrezygnować z tego typu dań. Surowe mięso może być źródłem pasożytów albo bakterii, mogących wywołać m.in. salmonellozę czy toksoplazmozę. Również takie dodatki, jak np. ostrygi czy popularna na pizzy szynka parmeńska, powinny zostać odstawione.
Niektóre sery i surowe jajka
Jajka w postaci surowej mogą również stanowić źródło zakażenia salmonellą. Z tego względu trzeba też zrezygnować z deserów, mogących je zawierać – np. z tiramisu. W przypadku serów nie należy spożywać camemberta, brie i innych serów pleśniowych, a także swojskiego oscypka. Niepasteryzowane mleko może również zawierać chorobotwórcze czynniki.
Przetworzona żywność
W ciąży warto również ograniczyć spożywanie wysoko przetworzonych produktów. Wszelkie „zupki chińskie”, gotowe buliony czy kostki rosołowe, słone przekąski, takie jak chipsy – powinny pójść w odstawkę. To samo dotyczy niezdrowych, pełnych szkodliwych tłuszczów fast foodów. Warto również zrezygnować z kupowania słodkich napoi i zastąpić je domowej roboty kompotem czy naturalnym sokiem z owoców.
Nadmiar kofeiny
Picie dużych ilości mocnej kawy w ciąży może skutkować nadciśnieniem. Ponadto może ona wypłukiwać z ciała niektóre potrzebne składniki. U niektórych pań wywołuje również nieprzyjemne dolegliwości, takie jak zgaga czy kłopoty jelitowe. Jeśli na co dzień nie pije się zbyt wiele kawy, w ciąży warto całkiem ją odstawić.
Posiłki ciężarnej kobiety powinny być zbilansowane i regularne – po to, aby zapewnić dziecku prawidłowy rozwój. Niektóre produkty muszą zostać całkiem wyeliminowane. Warto zawsze poradzić się lekarza i dopytać, na co jeszcze uważać.