Cenne właściwości masła kokosowego i zastosowanie

Masło kokosowe ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i w kuchni. Jest to uniwersalny produkt, który może być spożywany, służyć jako kosmetyk. Świetnie nadaje się do pielęgnacji skóry i włosów, wyróżnia się pięknym zapachem i niezwykłym smakiem. Grzechem byłoby nie mieć go w swoim domu, bo przyda się w wielu sytuacjach. Masło pozyskuje się z miąższu orzecha palmy kokosowej, jest gęste, twardnieje w niższej temperaturze. Może być wykonane z oleju kokosowego lub wiórków kokosowych.

Miąższ z orzecha kokosowego jest niezwykle smaczny i zdrowy, ma też właściwości pielęgnacyjne. Wspaniałe oddziałuje na skórę i włosy. Zrobione z niego masło kokosowe zawiera witaminy z grupy B, A i E. Nie brakuje też kwasu foliowego, magnezu, żelaza, wapnia, cynku, potasu i fosforu. Masło kokosowe działa antyoksydacyjnie ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, neutralizuje wolne rodniki. To właśnie one przyczyniają się do przyspieszania procesu starzenia komórek. Można wobec tego powiedzieć, że masło kokosowe stoi na straży młodzieńczego wyglądu, przeciwdziała powstawaniu oznak starzenia. Działa też nawilżająco, regenerująco i wygładzająco na skórę. Po masło kokosowe warto sięgnąć w przypadku różnych schorzeń skórnych, pomaga między innymi na trądzik. Wyrównuje koloryt skóry, redukuje przebarwienia, przyspiesza gojenie ran, łagodzi podrażnienia. Działa antybakteryjnie i chroni skórę przed promieniowaniem słonecznym. Masło kokosowe stosowane na włosy wzmacnia je, odżywia, nawilża i regeneruje. Jest to świetny środek w przypadku włosów puszących się, zniszczonych. Za pomocą masła kokosowego można przeciwdziałać łupieżowi, wzmacnia cebulki włosów.

Zastosowanie masła orzechowego na włosy będzie skutecznym sposobem na zabezpieczenie ich przed promieniowaniem UV, skrajnymi temperaturami, wiatrem, zanieczyszczeniami znajdującymi się w powietrzu. Najpopularniejsze jest oczywiście zastosowanie masła kokosowego w kuchni. Ze względu na swój smak i zapach świetnie sprawdza się przede wszystkim do potraw na słodko, szczególnie deserów. Nadaje się nawet do smażenia ze względu na wysoki punkt dymienia. Olej kokosowy jest jednym z najzdrowszych tłuszczów na świecie, dlatego warto po niego regularnie sięgać. Zawarte w nim substancje przyspieszają przemianę materii, chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi, zmniejszają stany zapalne w organizmie. Masło kokosowe stosowane od wewnątrz wykazuje działanie antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe. Przeciwdziała również rozwojowi próchnicy i infekcjom jamy ustnej. Obfituje w witaminy i minerały oraz cenne kwasy tłuszczowe, dzięki czemu odżywia organizm.

Naturalne masło kokosowego dostępne jest w ofercie sklepu internetowego Olejznatury.pl

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

-->