Szukasz pomysłu na oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową? Chcesz zaskoczyć gości nie tylko kreatywnością w przygotowaniu jedzenia, ale także przekazywać swoje zdrowe nawyki najbliższym? Znajdziesz tu pomysły oraz przepisy na zdrowe i dietetyczne przekąski na Sylwestra.
Spis treści
#1 Chipsy warzywne
Frytki oraz chipsy warzywne można zrobić tak naprawdę z każdego warzywa, poczynając od batatów i marchewek, przez buraki, aż po seler czy pietruszkę.
Sposób przygotowania:
Obrane i umyte warzywa pokroić w słupki, ułożyć na papierze do pieczenia, skropić całość oliwą, piec w temperaturze 170°C od 15 do 45 minut w zależności od grubości słupków, a pod koniec pieczenia posypać je ziołami prowansalskimi. Do smaku opcjonalnie posypać solą morską lub himalajską.
#2 Orzechy
Orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, nerkowca, migdały, pistacje — można wymieniać w nieskończoność! Same w sobie mają wyjątkowy smak, zatem na Sylwestra można je podać po prostu w miseczkach. Wiele osób decyduje się także na zanurzenie ich w miodzie lub karmelu bądź dodaniu do różnego rodzaju sałatek.
#3 Koreczki
To jeden z najpopularniejszych pomysłów na przekąskę na imprezę, jednak odchodząc od stereotypowych koreczków z serem i kiełbasą, proponujemy ich zdrowszą alternatywę z warzywami.
Sposób przygotowania:
Grillowane talarki pieczarek, cukinii oraz papryki z ziołami prowansalskimi ułożyć w kolumnie, łącząc wykałaczką. Szybko i pysznie!
#4 Suszone owoce
Owoce są nie tylko wartościowym posiłkiem, ale także mogą śmiało zastępować słodkie przekąski. Ususzone jabłka, banany, gruszki, śliwki, figi, daktyle, morele czy żurawina będą świetnym uzupełnieniem imprezowego stołu.
#5 Dipy, guacamole i hummus
Świetne pasty pasujące nawet do surowych warzyw czy pieczywa. Dip wytwarza się na bazie śmietany lub jogurtu doprawionego ziołami, hummus robiony jest najczęściej z gotowanych nasion ciecierzycy, natomiast guacamole to zupełnie inna, zielona bajka.
Sposób przygotowania:
Miąższ z dwóch dojrzałych awokado bez pestek wymieszać z sokiem z jednej cytryny i przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Posypać natką pietruszki.
Smacznego! :)