Zalety zielonych warzyw

Warzywa to istotny składnik diety, zawierający wiele witamin. Są smacznym dodatkiem do obiadu. W tym artykule na tapecie są warzywa zielone – bogate w chlorofil, kwas foliowy czy potas. Zobacz, dlaczego warto je regularnie jeść i jakie z tego płyną korzyści zdrowotne!

O tym, że jedzenie warzyw ma pozytywny wpływ na zdrowie, nie trzeba nikogo przekonywać. Co właściwie kryje się w tych roślinach? W tym artykule skupmy się na kilku zielonych warzywach.

Spis treści

Szpinak – skarbnica witamin

Ten nielubiany przez najmłodszych dodatek do obiadu ma mnóstwo cennych właściwości. To źródło wzmacniającej odporność witaminy C, a także innych witamin: A, K czy B. Ponadto zawiera on kwas foliowy, jest więc polecany kobietom, oczekującym dziecka. Zawarty w liściach szpinaku potas wpływa na obniżanie ciśnienia krwi. Najzdrowszy jest szpinak w postaci surowej – gotowanie niszczy wiele składników odżywczych. O ile nie ma się problemów z nerkami, warto uwzględnić to warzywo w diecie.

Dobroczynne brokuły

Brokuł to kolejne warzywo, będące źródłem niezbędnych witamin. W jego skład wchodzi również sulforafan – substancja przeciwutleniająca, zapobiegająca wielu rodzajom nowotworów oraz wrzodom żołądka. W brokułach zawarte są takie pierwiastki jak konieczny dla zdrowia kości wapń, obniżający ciśnienie potas czy zapobiegające anemii żelazo. Warzywo to jest bogate w błonnik, dzięki czemu stanowi sycący, a jednocześnie mało kaloryczny składnik diety.

Koper i szczypiorek

Rośliny te stosuje się zwykle w postaci dodatku do zup, sosów czy innych potraw. Szczypiorek zawiera sporo witamin, w tym witaminy B1, B2 i C, a także przeciwutleniaczy. Ma on działanie pobudzające apetyt. Podobnie, jak inne rośliny cebulowate, działa bakteriobójczo. Koper natomiast pobudza trawienie i łagodzi problemy jelitowe.

Natka pietruszki

Jest to częsty dodatek do zup, a ostatnio stanowi popularny składnik zdrowych koktajli. Nie bez powodu – w natce jest mnóstwo witamin i minerałów, niezbędnych dla naszego ciała. Poprawia ona również przyswajalność żelaza. Ma właściwości moczopędne, czyli pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu i w walce z kamicą.

Nie bez przyczyny dietetycy i zwolennicy zdrowego odżywiania zalecają spożywanie zielonych warzyw. Warto o nich pamiętać w codziennej diecie.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

-->