Powszechnie stosowana w krajach Ameryki południowej, mąka kukurydziana zdobyła już sporą popularność w Europie, gdyż jest to produkt bezglutenowy, a więc idealny zamiennik mąki pszennej, mogący być bezpiecznie spożywany przez osoby cierpiące na celiakię. Jednakże mąka ta, dostępna w naszych sklepach w cenie zaledwie 2 zł za kg, charakteryzuje się jeszcze innymi cennymi właściwościami, dlatego może być polecana wszystkim, którzy szczególnie starannie dbają o swoje zdrowie.
Właściwości mąki z kukurydzy
Prozdrowotne właściwości mąki kukurydzianej są pochodną zawartych w niej witamin i mikroelementów oraz stosunkowo niskiej kaloryczności: na 100 g to zaledwie 348 kcal. Mąka ta zawiera żelazo, potas, fosfor, magnez, selen, witaminy A i E oraz witaminy z grupy B, a także dwa silne antyoksydanty, a mianowicie luteinę i zeaksantynę. Te dwie ostatnie substancje zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej, dolegliwości częstej u osób starszych. W zasadzie mąka kukurydziana jako całość jest antyoksydantem, a to za sprawą obecności w niej wspomnianych już: selenu i witaminy E, a także beta-karotenu, które zmniejszając liczbę wolnych rodników w organizmie, opóźniają jego starzenie się, a także zwiększają jego odporność na infekcje i choroby. Korzystając z mąki kukurydzianej, trzeba jednak wiedzieć, że nie zawiera ona pewnych aminokwasów syntezujących witaminę PP, której brak w organizmie może wywoływać awitaminozę. Dlatego też warto dodawać do niej mąkę sojową.
Spożywanie mąki kukurydzianej pomaga w walce z cukrzycą, otyłością, nowotworami, chorobami serca i układu krążenia, a także z anemią i małą elastycznością naczyń krwionośnych.
Kuchenne zastosowania mąki kukurydzianej
W naszych sklepach mąka kukurydziana dostępna jest w trzech grubościach. Najwartościowsza jest ta z najgrubszego przemiału. Mąki tej można używać do przygotowywania praktycznie wszystkich dań. Zrobimy z niej ciasta, naleśniki, desery, sosy, panierkę, wypieczemy z niej biszkopty, a nawet bułki i chleb. Dodając mąkę kukurydzianą do różnych dań, sprawimy, że staną się one puszyste oraz uzyskają lekko słodkawy smak.
/S. J.