Niemal każdy lubi kanapki. Spożywamy je często na pierwsze i drugie śniadanie. Czasem są przygotowywane jako przekąski na wieczorne spotkania w gronie przyjaciół. Mogą znaleźć się na nich różne składniki – wędliny, sery oraz warzywa. Równie smaczne są te posmarowane pastami. Zakupimy je w każdym sklepie spożywczym. Z łatwością przygotujemy je także w domu. Zapoznajmy się z kilkoma ciekawymi przepisami.
Pasta jajeczna
Chyba najpopularniejsza i najbardziej lubiana. Do jej przygotowania potrzebujemy 4-5 jajek ugotowanych na twardo, świeżego szczypiorku oraz niewielką ilość majonezu.
Jajka należy pokroić na bardzo drobną kostkę. Szczypiorek dokładnie myjemy i siekamy. Wszystko to ze sobą łączymy i mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy odrobinę majonezu, aby pasta uzyskała w miarę gęstą konsystencję. Do smaku doprawiamy ją solą oraz pieprzem.
W ulepszonej wersji możemy dodać ser feta lub kawałki szynki.
Pasta z tuńczyka z ogórkami
W markecie musimy zaopatrzyć się w tuńczyka z puszki. Może być ten w sosie własnym lub oleju. Wszystko zależy od naszych upodobań. Ważne, aby przed wrzuceniem tuńczyka z miseczki, odsączyć go z zalewy. Zakupmy jeszcze kilka ogórków kiszonych oraz majonez.
Odsączonego tuńczyka należy wymieszać z 3-4 łyżkami majonezu. Jeszcze wystarczy dorzucić drobno pokrojone 2-3 duże ogórki. Niech smaku dodadzą sól i pieprz. Gotowe.
Pasta z soczewicy
To propozycja dla tych, którzy cenią sobie zdrowe odżywianie lub też są na diecie wegetariańskiej. Potrzebujemy dwóch puszek soczewicy, oliwy z oliwek i ewentualnie kilka suszonych pomidorków.
Soczewicę trzeba odsączyć z zalewy i dodać do niej ok. 4 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko należy zmiksować za pomocą blendera i dodać pomidorki. Jeszcze raz uruchamiamy blender, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję pasty. W razie konieczności dodajmy sól i pieprz. Czosnek sprawdzi się równie dobrze i nada wyrazistego smaku.
Pasty będą doskonale smakować z jasnym i ciemnym pieczywem – szczególnie z tym samodzielnie przygotowanym.
/li