Przepis: frytki z batatów

O batatach znajdziemy mnóstwo informacji w internecie, nam wystarczy wiedzieć, że są znacznie bogatsze w witaminę A, niż zwykłe ziemniaki, przewyższają je pod względem wartości odżywczych oraz zdrowotnych, zawierają także wapń, żelazo, potas, fosfor i sód oraz witaminę C i z tych względów warto je wprowadzić do naszego domowego menu. Warzywo to, nazywane też słodkimi ziemniakami, jest już obecne w wielu polskich sklepach, szczególnie w supermarketach i placówkach ze zdrową żywnością. Kupując bataty na zapas w większych ilościach powinniśmy je przechowywać w chłodnym, suchym miejscu (można to robić nawet przez kilka miesięcy), lecz nie wolno ich zamrażać, ponieważ uszkadza to ich miąższ. Aby wszystkie cenne składniki słodkich ziemniaków w pełni wykorzystać, najlepiej byłoby je gotować lub smażyć w skórce. Dzisiaj podpowiemy, jak należy sporządzać z nich frytki.

Jak przygotować bataty na frytki?

Przygotowując bataty na frytki, postępujemy z nimi podobnie, jak to robimy ze zwykłymi ziemniakami, tak więc należy je:

  • wyszorować i umyć, obciąć ich końcówki, a jeśli ktoś zechce, to może je obrać, lecz korzystniej jest tego nie robić, ponieważ wtedy zachowują więcej swoich cennych witamin i mikroelementów,
  • pokroić w paski, wrzucić do miski i dodać do nich wybrane przez siebie przyprawy oraz olej rzepakowy, a najlepiej oliwę z oliwek,
  • poukładać równomiernie na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,
  • piec, mieszając kilka razy, w temperaturze około 190°C w czasie 25 do 35 minut do chwili, gdy będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Frytki z batatów można zrobić także na patelni lub na grillu.

 

Jak przyprawiać frytki z batatów?

W tej kwestii nie ma sztywnych reguł, a wszystko jest kwestią własnych upodobań smakowych. Spośród wielu możliwych wyborów w sprawie przyprawiania frytek z batatów można tu być stosowane:

  • sól
  • papryka słodka
  • pieprz chili cayenne
  • czosnek granulowany
  • suszony tymianek i takaż bazylia
  • zioła prowansalskie

Tym, którzy wolą sprawdzone receptury i nie lubią eksperymentować, podajemy jeden ze sprawdzonych przepisów: 2 bataty, jedna łyżka oliwy z oliwek, po jednej łyżeczce bazylii i ziół prowansalskich, po szczypcie soli oraz chili.

/S. J.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

-->