O batatach znajdziemy mnóstwo informacji w internecie, nam wystarczy wiedzieć, że są znacznie bogatsze w witaminę A, niż zwykłe ziemniaki, przewyższają je pod względem wartości odżywczych oraz zdrowotnych, zawierają także wapń, żelazo, potas, fosfor i sód oraz witaminę C i z tych względów warto je wprowadzić do naszego domowego menu. Warzywo to, nazywane też słodkimi ziemniakami, jest już obecne w wielu polskich sklepach, szczególnie w supermarketach i placówkach ze zdrową żywnością. Kupując bataty na zapas w większych ilościach powinniśmy je przechowywać w chłodnym, suchym miejscu (można to robić nawet przez kilka miesięcy), lecz nie wolno ich zamrażać, ponieważ uszkadza to ich miąższ. Aby wszystkie cenne składniki słodkich ziemniaków w pełni wykorzystać, najlepiej byłoby je gotować lub smażyć w skórce. Dzisiaj podpowiemy, jak należy sporządzać z nich frytki.
Jak przygotować bataty na frytki?
Przygotowując bataty na frytki, postępujemy z nimi podobnie, jak to robimy ze zwykłymi ziemniakami, tak więc należy je:
- wyszorować i umyć, obciąć ich końcówki, a jeśli ktoś zechce, to może je obrać, lecz korzystniej jest tego nie robić, ponieważ wtedy zachowują więcej swoich cennych witamin i mikroelementów,
- pokroić w paski, wrzucić do miski i dodać do nich wybrane przez siebie przyprawy oraz olej rzepakowy, a najlepiej oliwę z oliwek,
- poukładać równomiernie na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,
- piec, mieszając kilka razy, w temperaturze około 190°C w czasie 25 do 35 minut do chwili, gdy będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Frytki z batatów można zrobić także na patelni lub na grillu.
Jak przyprawiać frytki z batatów?
W tej kwestii nie ma sztywnych reguł, a wszystko jest kwestią własnych upodobań smakowych. Spośród wielu możliwych wyborów w sprawie przyprawiania frytek z batatów można tu być stosowane:
- sól
- papryka słodka
- pieprz chili cayenne
- czosnek granulowany
- suszony tymianek i takaż bazylia
- zioła prowansalskie
Tym, którzy wolą sprawdzone receptury i nie lubią eksperymentować, podajemy jeden ze sprawdzonych przepisów: 2 bataty, jedna łyżka oliwy z oliwek, po jednej łyżeczce bazylii i ziół prowansalskich, po szczypcie soli oraz chili.
/S. J.