Kolacja to ostatni posiłek przed snem, dlatego powinna ona być lekkostrawna, niezbyt obfita i smaczna, aby po całym dniu móc delektować się ulubionymi smakami. Aby ją przyrządzić, nie potrzeba poświęcać wiele czasu.
Spis treści
Pożywna sałatka
Wieczorem dobrze sprawdzi się mieszanka sałat z dodatkiem pomidora, rzodkiewki i ogórka. Do niej można dodać inne składniki według upodobania: gruszkę czy jabłko. Warto pomyśleć również o pokrojonym na kawałki jajku na twardo czy o pestkach dyni bądź nasionach słonecznika. Orzechy również mogą dobrze się wkomponować.
Lekkie kanapki
Smaczny posiłek będą również stanowiły kanapki z twarożkiem i rzodkiewką oraz szczypiorkiem. Dla wielu osób jest to smak dzieciństwa, kojarzący się z przygotowanymi przez mamę kanapeczkami. Twarożek można zastąpić pastą z soczewicy albo pastą jajeczną.
Coś na ciepło
Na chłodne wieczory idealny będzie posiłek z pieczonej ryby z dodatkiem warzyw na ciepło. Wystarczy pokroić wybraną rybę na kawałki, umieścić w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem oliwy z oliwek i posypać wybranymi przyprawami (np. białym pieprzem) bądź ziołami. Czas pieczenia zależy od indywidualnych upodobań, zwykle wynosi od 10 do 30 minut.
Smaczne racuszki
Klasyczne racuchy jabłkowe to coś, co posmakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym domownikom. Podawać je można z dodatkiem cukru pudru lub owocowego musu albo dżemu. Placki takie można również zrobić z innych owoców, np. z banana, bądź w sezonie jesiennym – z dyni.
Dietetyczny koktajl witaminowy
Osoby, marzące o zrzuceniu wagi powinny postawić na zdrowe koktajle. Połączenie jogurtu naturalnego, dwóch bananów i dojrzałego mango to smaczna mieszanka. Zwolennicy koktajli owocowych z pewnością polubią także shake z gruszki oraz jarmużu z dodatkiem jabłek lub soku pomarańczowego. Do niego można dodać bogatą w witaminę C pietruszkę.
Zdrowa kolacja nie musi być czasochłonna i pełna wydumanych składników. Proste rozwiązania bywają najlepsze i najsmaczniejsze!
/aw