Wielu osobom wydaje się, że owoce można jeść bezkarnie, gdyż są zdrowe i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Rzeczywiście tak jest, jednak trzeba też wiedzieć, że niektóre z nich mają w sobie spore ilości cukru, dlatego nie są wskazane dla osób na diecie oraz chorujących na cukrzycę. Poniżej prezentujemy listę owoców, które mają najmniej kalorii.
Maliny, jeżyny i truskawki
Jedna szklanka malin to jedynie 5 gramów cukru. Owoce te charakteryzują się też dużą zawartością błonnika, dzięki czemu hamują łaknienie i pozwalają czuć się dłużej nasyconym. Z kolei jedna szklanka jeżyn to 7 gramów cukru – w owocach tych można też znaleźć sporą porcję przeciwutleniaczy. Osobom na diecie można też polecić truskawki, które zawierają podobną ilość cukru do jeżyn, a ponadto już dwie garście tych owoców pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.
Kiwi, cytryny i limonki
Z owoców zawierających mało cukru należy też wymienić kiwi (6 gramów cukru w jednej szklance), a także cytryny i limonki, które w zależności od wielkości mają ok. 2 gramów cukru. Osoby, które chcą kontrolować apetyt i zredukować tkankę tłuszczową powinny rozpoczynać dzień od wypicia szklanki wody z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki.
Których owoców należy unikać?
Osoby chorujące na cukrzycę, a także te, które są na diecie i wystrzegają się cukru, powinny unikać przede wszystkim bananów, winogron, śliwek oraz czarnych porzeczek. To jeszcze nie koniec listy. Z menu należy też wyeliminować suszone oraz mocno dojrzałe owoce, gdyż mogą one zawierać nawet do 25 procent cukru.
/jk