Jedni cenią jej łagodny smak i możliwość picia w sporych ilościach, innym niezbyt dobrze kojarzy się z dzieciństwem – a dokładniej ze śniadaniami w przedszkolu czy z koloniami. Mowa tu o kawie zbożowej, która ma sporo pozytywnych właściwości. Czym różni się ona od zwykłej kawy i która z nich jest lepsza?
Zbożowa, czyli jaka?
Jak sama nazwa wskazuje, ten popularny napój wytwarza się ze zbóż. Podstawę stanowią żyto oraz jęczmień, ale napój ten często ma również inne dodatki (buraki cukrowe, cykoria). Jest to więc zupełnie coś innego niż tradycyjna kawa, wytwarzana z ziaren krzewu kawowca. Kawę zbożową mogą spożywać dzieci, kobiety ciężarne i osoby z nadciśnieniem. Napój ten, w przeciwieństwie do zwykłej kawy, nie ma tak pobudzającego działania, można go więc pić również wieczorem. Dodatkowo zawiera on spore ilości regulującego pracę jelit błonnika, a także przeciwutleniaczy.
Nie dla wszystkich
Osoby z cukrzycą powinny być ostrożne. Napój ten charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym – po jego spożyciu poziom glukozy we krwi szybko rośnie. Ponadto kawa zbożowa nie jest odpowiednia dla osób z nietolerancją glutenu. A co z prawdziwą kawą? Wiele osób ceni ją ze względu na jej aromat, smak oraz pobudzające właściwości. Dodatkowo przyspiesza ona przemianę materii i jest cennym źródłem antyoksydantów. Pita w umiarkowanych ilościach, nie na noc, nie powoduje negatywnych skutków.
Która lepsza?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Kawa zbożowa jest bardziej uniwersalna, mogą ją spożywać nawet kilkulatki. Jednak nie wszyscy lubią jej smak. Osobom, przyzwyczajonym do aromatu mocnej, prawdziwej kawy, może ona wydawać się po prostu mdła. Obydwa te napoje mają swoje zalety i wady, które warto rozważyć indywidualnie.
/A. G.