Alergie pokarmowe dotyczą coraz większej części społeczeństwa. Wiele osób boryka się z przykrymi dolegliwościami (m.in. wysypka, swędzenie skóry, łzawienie oczu, ból brzucha) zaraz lub kilka godzin po spożyciu ulubionych potraw czy też ich poszczególnych składników. Jak uniknąć takich problemów, a zarazem nie rezygnować z tego, co najbardziej nam smakuje? Rozwiązaniem są zamienniki uczulających produktów, jakie możemy wprowadzić do diety.
Spis treści
Jakie produkty uczulają najczęściej?
Na czarnej liście alergenów pierwsze miejsca zajmują: krowie mleko (czasem kozie), jajka oraz zboża. Co istotne, znajdują się one w większości produktów spożywczych, jakie każdego dnia kupujemy w sklepach i serwujemy na naszych stołach. Aby uniknąć wystąpienia niepokojących objawów alergii, należy zatem dokładnie zapoznawać się z etykietami umieszczanymi na opakowaniach oraz szukać alternatywach, czyli wcześniej wspomnianych zamienników.
Mleko w nowej odsłonie
Zawarta w mleku laktoza jest największym winowajcą pojawiających się uczuleń. Jeśli po spożyciu czujemy się źle i występują niepokojące objawy, należy wyeliminować je z diety. Równie smacznym i zdrowym zastępstwem okażą się mleko: sojowe, migdałowe, a także ryżowe oraz kokosowe.
Jajka też można zastąpić
Stanowią one podstawowy składnik wielu wypieków i potraw, np. pierogów, naleśników. Przykładowo, przygotowując ciasta, można je zastąpić mieszanką powstałą na bazie siemia lnianego lub płatków owsianych. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy już gotowe zamienniki jajek, z jakimi przygotujemy wiele pysznych dań.
Zboża a pieczywo
Najbardziej uczula pszenica, jaka stanowi podstawę m.in. chleba i bułek. Również owies i żyto są przyczyną występowania reakcji alergicznych. Jednak w sklepach i piekarniach pojawia się coraz więcej „nieuczulającego” pieczywa, podobnie jak rodzajów mąk, z jakich można je przygotować samodzielnie w domowych warunkach. Wśród nich warto zwrócić uwagę na kukurydzianą, ryżową lub kokosową. Równie dobrym i odżywczym zamiennikiem zbóż są ziemniaki, ryż oraz niektóre kasze, jakie zdobywają coraz większą popularność.