Pachnące zioła w domu to coraz częściej spotykana praktyka. Zyskuje ona swoich fanów nie tylko wśród kucharzy profesjonalistów i amatorów, ale także wśród osób, które poprzez zioła pragną udekorować swoje wnętrza, a także dodać im charakteru. Na które z zielonych roślin warto się skusić?
Spis treści
Domowy ogródek dla każdego
Hodowanie ziół w domu to praktyka, na którą zdecydować się może każdy – zarówno osoby posiadające własny ogród, balkon, jak i te, które nie mają ani jednego, ani drugiego. Co ważne, zioła te nie tylko wzbogacą smak potraw, ale także pozwolą Ci bardziej zadbać o swoje zdrowie, a nawet wzbogacą wnętrze o nowe zapachy i kolory!
Skąd i jakie zioła?
Podczas hodowania ziół największe znacznie ma ich pochodzenie. Wszelkie ziarna i nasiona najlepiej kupować w sklepach ogrodniczych lub typowo zielarskich. Na rynku dostępne są różne opcje – od typowych suchych nasion, przez zioła w plastikowych doniczkach, aż po rozsady, które należy przesadzić do większych donic.
Na co się skusić?
Wybór ziół do domowej hodowli powinien opierać się na własnych upodobaniach i preferencjach. Najlepiej wybierać zioła, które wykorzystujemy w kuchni lub w ziołolecznictwie. Warto także zwrócić uwagę na to, czy są świeże i czy istnieje możliwość, że będą rosły przez więcej niż jeden rok. Dobrze jest także zawczasu zapoznać się z instrukcją sadzenia – nie wszystkie zioła sprawdzą się w ogrodzie, na balkonie czy domu.
Wieloletnie aromaty
Wśród ziół najczęściej hodowanych w domowym zaciszu znaleźć można koper włoski, rozmaryn, tymianek, lubczyk czy szczypiorek. Nie mniejszym zainteresowaniem cieszą się mięta idealna do lemoniad, szałwia sprawdzająca się zwłaszcza przy bólach zębów, a także lawenda, stanowiąca świetną dekorację domu, jak i wszelkich dań. Co ważne, wszystkie te zioła należą do ziół wieloletnich, dzięki czemu możesz się cieszyć ich smakiem, wyglądem i aromatem przez więcej niż jeden sezon!
/M. S.