Wieczorne podjadanie to jedno z najtrudniejszych do przezwyciężenia przyzwyczajeń większości osób przechodzących na dietę, które chcą nieco schudnąć i zadbać zarówno o swoje zdrowie, jak i wygląd oraz zgrabną figurę. Ale czy jedzenie wieczorem rzeczywiście jest tak niekorzystne, jak powszechnie się uważa? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym artykule.
Kolacja czy bez kolacji?
Dietetycy nie mają wątpliwości – nie chodzi o to, aby absolutnie zrezygnować z jedzenia wieczornego posiłku. Chodzi o to, ile produktów będzie się na niego składało i jakie one będą. Najlepiej zrezygnować z niezdrowych przekąsek i postawić na lekkostrawne warzywa, owoce, chude mięso i odrobinę pełnego ziarna. Dzięki temu pobudzimy nasz metabolizm do pracy przed snem, a rano wstaniemy z poczuciem lekkości i sytości, pełni energii i chęci do działania.
Co ze spokojnym sumieniem można zjeść wieczorem?
Świetnie sprawdzą się produkty, które zawierają dużo białka, a więc np. jajka, które są też źródłem aminokwasów. Gwarantują uczucie sytości, więc idealnie nadają się na kolację – podobnie jak nabiał, np. dobrej jakości ser. Jest bogaty w tryptofan, białko i kazeinę, która przyśpiesza metabolizm. Doskonale sprawdza się (i smakuje) połączenie sera z sytymi, zawierającymi zdrowe tłuszcze orzechami, które mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu. Ponadto polecamy chude mięso drobiowe, zwłaszcza indyka, które jest chude, zawiera dużo białka, jest lekkostrawne i jednocześnie ma mało kalorii. Można je ugotować czy usmażyć na znikomej ilości tłuszczu, a następnie zjeść z warzywami w formie sałatki. Sprawdzą się też ryby – pamiętaj jednak, że na kolację lepiej wybrać rybę słodkowodną niż tłustego łososia.
Zdrowe przekąski na wieczór
Do zdrowych wieczornych przekąsek można też zaliczyć porcję hummusu z ciecierzycy z chrupiącymi warzywami albo ugotowaną na świeżo przepyszną kolbę kukurydzy. Wafle ryżowe, kanapka z pełnoziarnistego chleba z chudym serem i garść mięsistych letnich pomidorków koktajlowych – to przepyszne propozycje, które warto wypróbować, aby w nich zasmakować!
/R. K.