Wśród warzyw korzennych (korzeniowych), jakie najczęściej goszczą w naszych kuchniach, można wymienić: marchew, buraki oraz pietruszkę. Są one źródłem wielu składników cennych dla zdrowia, urody i dobrego samopoczucia. Jakie 3 przepisy z ich udziałem warto wypróbować? Znajdziemy je poniżej.
1. Placki z marchewek
Są doskonałą alternatywą dla dobrze nam znanych i przygotowywanych z ziemniaków. W tym przypadku potrzebujemy około 500 g startej marchwi. Należy ją połączyć z jednym ząbkiem czosnku, 4 jajkami i ¼ szklanki mąki pszennej oraz taką samą ilością bułki tartej. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu. Z uzyskanej masy formujemy średniej wielkości placki. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę, zaczynamy je smażyć z obu stron do momentu, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.
Placki z marchewek można podawać z sosem czosnkowym jako główne danie lub dodatek do mięs.
2. Kotleciki z buraków i kaszy jaglanej
Przywykliśmy do tego, że podaje się je najczęściej pod postacią zupy lub surówki. Może warto spróbować ich w nowej odsłonie – jako kotlety? To idealna propozycja dla tych, którzy nie jedzą mięsa.
Potrzebujemy 2-3 średniej wielkości buraki oraz ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną (1-1,5 szklanki). Warzywa ścieramy na tarce i łączymy z kaszą. Dokładnie mieszamy. Następnie do uzyskanej masy dodajemy 1-2 ząbki posiekanego czosnku oraz koperek. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
Kotleciki z buraków i kaszy jaglanej możemy usmażyć na patelni. Innym rozwiązaniem jest ich upieczenie w piekarniku – ok. 40 minut w temperaturze 150-180°C.
3. Zupa krem z pietruszki
Lekką, ale zarazem sycącą zupę przygotujemy z 500-800 g korzenia pietruszki, pół litra mleka, 1 litra bulionu, niewielkiej ilości masła oraz dodatku przypraw (pieprzu, soli i gałki muszkatołowej).
Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wrzucamy 3 łyżki masła. Rozpuszczamy je i dodajemy pietruszkę. Podsmażamy ją przez kwadrans. Po tym czasie dodajemy mleko i gotujemy tak dugo, aż warzywa zmiękną. Dolewamy jeszcze bulion i po kilku minutach blendujemy. Doprawiamy wszystko i mieszamy.